Dozerler Devrent'te, turistler şaşkın, Kapadokya Alan Başkanı pişkin: Koruyoruz!
Ortahisar-Göreme arası yol tartışmaları sürerken, ne olduğunu anlamaya çalışan turistlerin şaşkın bakışları arasında Kapadokya'nın en güzel köşelerinden 'hayal Vadisi' olarak adlandırılan Devrent'e iş makineleri girdi. Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz ise daha dün Kapadokya'da peyzajı zedeleyen çalışmaları savunmuş ve bölgeyi koruduklarını iddia etmişti! Kapadokya'yı koruma çalışmalarını turistler işte böyle şaşkınlıkla seyretti:
Fotoğrafları ömrünü Kapadokya'nın kültürel ve doğal mirasını korumaya adamış aktivist Mükremin Tokmak, sosyal medya hesabından "Ortahisar-Göreme arası yol tartışmaları sürerken Kapadokya nın en özel, en güzel vadisi DEVRENT'e DOZERLER girmiş. Sn. Kapadokya Alan başkanı basına verdiği dünkü demeçte yol için o tarihi alanı yıkacaklarını ama kapadokyayı da "KORUYACAKLARINI" söylemiş, ağlasam mı gülsem mi bi türlü bilemedim" mesajı ile paylaştı...
Fotoğrafta turistlerin, iş makinelerinin, resmi kanallarla, hunharca gerçekleştiridiği doğal peyzajı parçalama çalışmalarını şaşkınlıkla seyrettikleri görülüyor.
Kapadokya Alan Başkanlığı ise seyretmekle kalmayıp, üstüne üstlük yaptığı açıklamalarla sergilenen tahribatın "doğru olduğunu" savunmaya devam ediyor..
Kapadokya Alan Başkanlığı'nın savunması
Mükremin Tokmak'ın mesajında sözünü ettiği, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz'ün demeci önceki gün DHA tarafından servis edildi. Olcay Düzgün ve Naim Gülveren imzalı haberde Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz bakın neler söylüyor ve yapılanları nasıl savunuyor:
"UNESCO'nun tavsiye kararları sonrası Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce 2011 ile 2019 yılları arasında 2 ayrı karar alındı. Bu doğrultuda 1985'te Dünya Kültür ve Doğal Miras Listesi'ne alınan Göreme Açık Hava Müzesi ile Tokalı Kilise'nin önünden geçen yolun bölgeye zarar verdiği ve kiliselerdeki fresklerin dökülmesine neden olduğu için kapatılmasına karar verildi. Fakat tarihi bölgeden geçen yol, Göreme ile Ortahisar beldesini birbirine bağlayan tek güzergah olduğu için kapatılamadı.
2019'da bölgenin korunması, tanıtılması, güzelleştirilmesi ve kaçak yapıların yıkılması için kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kapadokya Alan Başkanlığı, 2 tarihi yapının korunması için alternatif yol arayışına geçti. Bu kapsamda Göreme ile Ortahisar'ı birbirine bağlayan kadastral bir yol olduğu tespit edildi. Bu yolun alternatif yol olarak kullanılmasına karar verildi. 5 ile 7 metre genişliğindeki yolu 10 metreye çıkarmak için de İl Özel İdaresi'nce projelendirme yapıldı. Proje, geçen yıl ekim ayında Kapadokya Alan Komisyonu'nca onaylandı. Yeni yolun mesafesi 2,2 kilometre olarak belirlendi.
Bölgedeki kamulaştırma çalışmalarının ardından İl Özel İdaresi'nce yol yapımına başlandı. Saklı Kilise'ye 32 metre, peribacalarına ise 20 metredeki alternatif yolun kısa sürede tamamlanması planlanıyor. Yeni yolun bitmesinin ardından diğer yol, araç trafiğine kapatılacak.
"Söz konusu çalışmalar ile ilgili bilgi veren Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, "1 Haziran 2019 yılında, 7174 sayılı Kanun Meclis'ten onaylanarak çıktı. Bu kanunun amacı; Kapadokya'nın tarihi ve doğal değerlerini korumak, ayrıca gelecek nesillere aktarmak. Kapadokya Alan Başkanlığı ise bahsettiğim bu amaca yönelik, tüm iş ve işlemleri yerine getirmek için kurulmuş bir kurum. Kapadokya Alan Başkanlığı olarak bölgede ivedilikle bir tespit ve irdeleme çalışması başlattık. Alanın tarihi ve doğal değerlerinin tespit edilmesi, bunların sorunlarının belirlenmesi, kaçak yapıyla mücadele ve buna benzer birçok iş ve işlemde faaliyetlerimizi bugüne kadar gerçekleştirdik" dedi.
'ALTERNATİF YOL GÜZERGAHINA İHTİYAÇ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'
Göreme ile Ortahisar beldesini birbirine bağlayan tek yola ilişkin İnceciköz, "Bu yolun tarihi ve doğal değerlere zarar verdiği, olumsuz etkisi olduğu çeşitli raporlarda belirlenmiş. O dönem faaliyette olan Koruma Bölge Kurulu, bu yolun kapatılmasına yönelik kararlar almış. Yolu kapatma önlemi başkanlığımızın görev ve sorumluluğunda olduğu için; bu yolu kapatma işlemlerine başladığımızda, ortaya şu çıktı ki; Göreme ve Ortahisar beldelerinde yaşayan iki nüfusun birbirine bağlayan tek yol güzergahı burası oluyor. Şu anda alana zarar veren mevcuttaki yol için iki yerleşim alanını birbirine bağlayabilecek alternatif bir yol güzergahına ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Biz de buna ilişkin Kapadokya Alan Başkanlığı olarak diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iletişime geçerek, 'Bu sorunu nasıl çözeriz' diyerek masaya yatırdık. Bu konuyla ilgili çeşitli bilimsel çalışmalar yaptık" diye konuştu.
'PERİBACALARININ ÜZERİNDEN YOL GEÇİYOR' İFADESİ YANLIŞ'
Bölgeyle ilgili hazırlanan haritayı da paylaşan İnceciköz, şöyle konuştu:
"Bu elimdeki harita, alandaki doğal ve kültürel varlıkların hangi coğrafyalarda yoğunlaştığını gösterir. Haritada sarı ile işaretmiş olan bölgeler; peribacası ve kaya oluşumların yoğun olduğu vadilerimizdir. Koyu yeşille işaretlenmiş olan alansa Göreme Açık Hava Müzemiz ve Tokalı Kilise'nin olduğu en hassas bölgemizdir. Kırmızı işaretle geçen yol da mevcut yol güzergahımız oluyor. Şimdi coğrafyaya genel olarak baktığımız zaman; Uçhisar ile Ortahisar'ı, Ortahisar ile de Göreme'yi birbirine bağlayacak yol alternatiflerini ortaya koyduk. Burada arkeolojik ve bilimsel çalışmaları yaptık. Çalışma yaptığımız yeni yolumuzda herhangi bir kaya, mekan ya da oda gibi oluşumların olmadığını tespit ettik. Çeşitli basın yayın organlarında manipüle edildiği gibi 'Saklı Kilise'nin üzerinden yol geçiyor. Peribacalarının üzerinden yol geçiyor' ifadesinin yanlış olduğunu göstermek isterim."
'İKİ YERLEŞİM ALANINI BİRBİRİNE BAĞLAMAYI HEDEFLEDİK'
Yeni yolun Saklı Kilise'ye 32 metre mesafede olduğuna dikkati çeken İnceciköz, "Saklı Kilise'nin ölçekli rölövesine bakıldığında, bizim yol güzergahımızla arasındaki mesafenin 32 metre olduğu anlaşılmaktadır. Zaten bizim bu çalışmamızda düşündüğümüz yerde, mevcutta bir yol vardı. Bu yolu 10 metre genişliğine çıkartarak, iki yerleşim alanını birbirine bağlamayı hedefledik. Bunu yaparken de Saklı Kilise, vadiler ve doğal oluşumlara mümkün olduğunca, hiçbir zarar vermeyecek şekilde hassasiyetle çalıştık. Yol güzergahımızı mevcut yoldan uzaklaştırarak, 32 metre mesafeden geçirdik" dedi.
'ŞU AN KULLANILAN YOLDA 7 TANE TARİHİ KAYA MEKAN TESPİT ETTİK'
Mevcut olarak kullanılan yolun altında tarihi yapıların bulunduğunu açıklayan İnceciköz, "Şu an kullanılan yol güzergahının olduğu kısımlarda 7 tane tarihi kaya mekan, 6 tane de zarar görmüş kaya mekan olduğunu tespit ettik. Bunlar, Göreme Açık Hava Müzesi'nde bulunan mevcut kiliselerin devamı olan kaya mekanlar. Bunların ortaya çıkarılmasıyla ilgili de çalışmaları başlattık. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Kapadokya Alan Başkanlığı'nın buradaki görevi; tarihi ve doğal güzellikleri koruyarak, kaçak yapıyla mücadele etmek. Bu bölgenin gelecek kuşaklara olduğu gibi aktarılmasını sağlamak üzere, bu misyonla çalışan bir kurumuz. Bu misyonumuzu gerçekleştirmek için de birçok çalışmayı hayata geçirmeye çalışıyoruz. 'Peribacaları yıkıldı, üzerinden yol geçti, tarihi dokuya zarar verildi' haberleri asılsızdır" diye konuştu.
'BURADAKİ ÇALIŞMA KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK'
Yeni yapılan yol çalışmasının Kapadokya'ya zarar vermediğini anlatan İnceciköz, "Burada peribacalarına zarar verme kesinlikle söz konusu değil. Bu yol üzerinde teknoloji ve bilimi kullanarak, arkeolojik jeoradar ve yüzey araştırması çalışmaları yaptık. Mevcut yolun alana ne kadar zarar verdiğini sizler de gördünüz. Bu zaten UNESCO raporlarında da belirtilmiş. Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmadan önce çeşitli kurullar mevcut yolun kapatılması konusunda kararlar almış. Bu Göreme Açık Hava Müzesi ve çevresi için bir sorundu. Bu sorunu çözmek üzere mevcuttaki yolu, 10 metre genişleterek, her türlü kaya mekandan uzaklaştırarak, iki yerleşimi birbirine bağlayarak projelendirme yaptık. Bizim burada yaptığımız aslında bir kurtarma projesi. Göreme Açık Hava Müzesi, Tokalı Kilise ve Kılıçlar Vadisi gibi bölgenin en önemli noktalarını bu şekilde kurtarıyoruz. Buradaki yol çalışması, kısa bir zamanda tamamlanacak. Bu yol tamamladıktan sonra şu an kullanılan yolu kapatıp, kaya kiliselerinin gün yüzüne çıkarılması için gerekli çalışmalara başlayacağız" ifadelerini kullandı.
PEYZAJ KATLİAMININ BİR SEBEBİ DE DOĞALGAZ TESİSATI MI?
Peki bu açıklamalar ne kadar inandırıcı? Yasalara göre iş makinesi girmemesi gereken bir alana yasal yollarla iş makinesi sokan ve onların tahribaını savunan kurum resmi bir kuruluş olsa da inandırıcı bulunumuyor. Çalışmaların mahkeme süreci beklenmeden bir an önce bitirilmesi çabaları dikkat çekerken, çalışmaları durdurmak için adli makamlardan şu ana dek adım atılmamaış olması da şaşkınlık doğuruyor. Daha ilk günlerde yapılan suç duyurularına rağmen, resmi kanallarla gerçekleştirilen peyzaj katliamını duruduracak bir faaliyet yapılmadı.
Şimdi 3 hafta geriye gidiyor ve sizlere 11 Ağustos 2022 tarihli Özer Akdemir imzalı Evrensel Gazetesinin haberini sunuyoruz. Yorumu da sizlere bırakıyoruz:
UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Kapadokya’da Ortahisar-Göreme arasına yeni yol yapımına yönelik tartışmalar devam ediyor. Bölgenin milyon yılda oluşan eşsiz jeolojik yapısına, peri bacalarına ve tarihi eserlere zarar verdiği ileri sürülen yol yapımı ile ilgili haberlerimizin ardından Kapadokya Alan Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Alan Başkanlığı yol yapımının peri bacalarına ve tarihe zarar vermediğini ileri sürerken açıklamasına yol yapımı öncesi güzergahta gerçekleştirilen jeoradar ölçümlerini ekleyerek yapılan işi savundu. Konunun uzmanları Alan Başkanlığının açıklaması ile kamuoyunu yanılttığını dile getirirken, Ankara Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kapadokya Alan Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.
İTİRAF GİBİ: “YOL SAKLI KİLİSE’YE 18 METRE”!
Evrensel’de 9 Ağustos 2022 tarihinde çıkan “Kapadokya’da peri bacalarını yıkarak yol yapıyorlar” başlıklı haberin ardından halen devam eden Ortahisar-Göreme yolu ile ilgili tartışmalar hız kazandı. Haberin geniş yankı bulması ve kamuoyunda tartışılması üzerine Kapadokya Alan Başkanlığı yazıyı bir açıklama yaptı. Göreme Beldesini Ortahisar Beldesine bağlayan mevcut 2.8 km’lik yolun peribacaları, kaya oluşumları, tescilli kültür varlıkları ve kiliselerin önünden geçtiğini belirten Alan Başkanlığı, yolun bu yapılara zara verdiğini ileri sürdü. Haberleri “kamuoyunu yanıltıcı ve manipülatif” olarak nitelendiren Alan Başkanlığı açıklamasında “Alternatif yol çalışmaları 2.2 km uzunluğunda olup genişliği 5 ile 7 metre arasında değişen kadastral yol hattındadır. Planlanan yol, kaya oluşumların uzağından geçmekte ve Saklı kiliseye 18 metre mesafededir. Güzergah çalışmalarından sonra arkeolojik jeoradar çalışmaları yapılmış herhangi bir taşınmaz kültür ve tabiat varlığına rastlanmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
“SADECE YOLUN TEMİZ KISMININ HARİTASINI KOYMUŞLAR”
Kapadokya Çevre Platformu üyesi mimar Zeynep Çöloğlu, Kapadokya Alan Başkanlığının kamuoyunu yanıltan bir açıklama yaptığını belirterek şunları söyledi; “Koydukları haritada sadece yolun temiz kısmını koymuşlar, asıl tahribat yapılan ve yapılacak yeri keserek göstermemişler! Kapadokya Alan Başkanlığı açıklamasında “Kaya oluşumlarına zarar verilmiyor” diye belirtmiş; fotoğraflar ortada, yolun güzergah haritası ortada, kültür varlıkları ve jeopark ortada, zarar gözler önündeyken nasıl inkar edebiliyorlar? Jeoradar temiz olduğunu gösteren kısacak bir görüntü paylaşılmış; Yeraltında yapılaşma yoksa da yerüstünde yer alan kültür varlıklarına, peri bacalarına, jeoparka, kiliselere yapılacak yoldan geçen araçların ve yol yapım çalışmalarının sismik etkisi, titrasyon etkisi araştırılmalı, bununla ilgili raporları var mı? Eksik bilimsel çalışmalar jeoparkı olumsuz olarak etkilemeye şimdiden başlamış durumda. Kayaoyma kiliseye 18 m mesafeden geçiyor demişler, peki üstünden mi geçseydi? 18 metre çok yakın! Bu asla bir korumacılık değil bir vandalizimdir!”.
SEBEP DOĞALGAZ HATTI MI?
Bölgenin üst ölçek planlarına daha doğru düzgün başlanmadığını, sit irdelemesinin daha yapılmadığını aktaran Çöloğlu, alt ölçek plan kararları bile durdurulmuşken neye dayanarak ana aks yoluna karar verdiler? Yangından mal kaçırır gibi hızla yol çalışması yapmalarının nedeni nedir? Sebep doğalgaz hattı mı? Doğalgaz hattının geçirileceği söyleniyor, Kapadokya alanı için Doğalgaz unsuru tehlike arz etmiyor mu? Bu konunun riskleri, aksi bir durumda vereceği zararlar düşünüldü mü? ” sorularını yöneltti.
AYNI HATA TEKRAR EDİLİYOR
Bölgede jeolojik ve jeodezik çalışmaya dayandırılmadan, oluşacak sismik ve titreşim etkisi incelenmeden sadece jeoradar raporu ile fiziksel yol çalışması yapılmasının hukuka ve bilime aykırı olduğunu belirten Çöloğlu: “ Mevcut olan, hali hazırda kullanılan ve jeoparka zarar verdiği söylenen bu yol, yapılmadan önce bu analizler, bilimsel çalışmalar yapılmadığı için şuan oradaki bir çok kültür varlığı zarar gördü ve bu nedenle yeni bir yol yapılmasına karar verildi ancak ayni hata tekrar edilmektedir! Yine gereken bilimsel alt yapı olmadan başka bir yol aceleyle açılıyor! Bu şekilde bir yöntem kabul edilemez!
ALMANYA’DAN BİR ÖRNEK
Kapadokya eşi benzeri olmayan bir doğa harikası öncelikli amaç onu korumak ve gelecek nesillere ulaştırabilmek olmalıdır. Bir alt yapı geçireceğiz diye böyle bir güzellik feda edilemez. Dünyada bir çok örnekte böylesi özel yerlere araç girişi yasak ya da bir çok kurala bağlı. Almanya’da ufacık bir şelale ve jeoparka giderken (Dreimühlen Şelalesi) 2 km ötesinde sizi arabanızdan indiriyorlar ve 2 km yolu yürürken ülkemizin sahip olduğu, korumasız durumda olan şahane güzellikleri düşünüyorsunuz.
ÇÖZÜMLER RANT ODAKLI OLMAMALI
Çanakkale Şehitliği’nde de yolların tek yönlü olması güzel bir örnek. Yapılacak çözümler koruma odaklı olunmalıdır, rant odaklı değil. Gereken bilimsel alt yapı ışığında yeni yol tayin edilmeli, hafif ulaşım araçları önerilmeli, ring sistemleri uygulanabilir, gerekirse turistler yürütülmelidir. Kapadokya’da devam etmekte olan sit irdeleme çalışmalarının da hassaslıkla yapılması gerekiyor. Umarım işin ehli firmalarla, etiğine uygun çalışılıyordur. Bölgede sit derecesini düşürme işlerinin de, ticari gruplarca arsa alış-satışlarının da takipçisi olacağız.
BÖLGEDE PLANLAMA SÜRECİ EN AZ 6 YIL SÜRER
Fiziksel yol çalışmaları yapılmadan önce tamamlanması gereken süreci tekrar edersek; Üst ölçekli plan çalışmalarına esas burada sit irdelemeleri hala yapılıyor. Sit irdelemeleri bitecek, analitik incelemeler bitecek, ondan sonra üst ölçekli planı bakanlık onaylayacak ve askıya çıkacak. Bu sürecin 1-2 yıl alacağı tahmin ediliyor. Hâlâ daha başlanmadı plan çalışmalarına, Henüz analitik etüt çalışmalarındalar. Bu süreç devam ederken Kapadokya Alan Yönetim Başkanlığı sınırlarına ilave alan eklediler. Bu alanla ilgili de kurum görüşleri toplanacak, onlar da analiz edilecek. Bu 3-4 yıllık bir çalışma en azı. Ondan sonra bunlara esas alt ölçek 5 binlikler yapılacak. 5000’lik süreçleri de oldukça uzun; 4 ile 6 yıl arasında. Kapadokya Alan Başkanlığı yönetimi sınırları içerisindeki planlama süreci en az 6 yıllık çalışmayı gerektirecek. Bu süreç tamamlanmadan bu yolun açılması hukuka ve bilime aykırıdır.
Kapadokya'da yol çalışması yapılan alan
Fotoğraf: Mükremin Tokmak
YOL İÇİN ÇED RAPORU YAPILMASI GEREKİYORDU
Bölgede uzun yıllar jeolojik etütler yapan Tıbbi Jeoloji uzmanı ve jeoloji yüksek mühendisi Dr. Eşref Atabey, yolun yapıldığı zeminin jeolojik olarak volkanik tüf, volkan külü kaya birimi içinde olduğuna dikkat çekerek, “Karayolu açılması morfolojik olarak bozulmaya yol olacağından, yağmur suları ve rüzgar etkisiyle erozyonu hızlandıracak, alanın aşınması kolaylaşacaktır” dedi. ÇED Yönetmeliğinin ÇED uygulanacak projeler listesi Madde 8/c’de ‘”Devlet karayolları’’nın da yer aldığını belirten Atabey, Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ÇED duyurularında yapıla yolla ilgili bir duyurunun olmadığını kaydetti.
HAZIRLANMASI GEREKEN TIBBİ JEOLOJİK RAPOR DA YOK!
Atabey, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 19.8.2008 tarihli genelgesine göre Nevşehir ilinde her tür ölçekte imara esas planlama, tesis kurulmasında, madencilik, taş-mermer ocakçılığı, devlet karayolu yapımında, yer altı deposu ve otel çalışmalarında, kanserojen eriyonit minerali olup olmadığı konusunda ‘’Tıbbi Jeolojik Rapor’’ hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Göreme’yi Ortahisar’a bağlayacak olan Devlet Karayolu için hem ÇED Raporu hem de Tıbbi Jeolojik Rapor hazırlandığına ilişkin bilgiye ulaşılamamıştır.” Dedi.
MİMARLAR ODASINDAN ALAN BAŞŞKANLIĞI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Öte yandan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yol yapımı ile ilgili sorumluluğu nedeniyle Kapadokya Alan Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu. MMO Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, çevre düzenleme ve ulaşım projelerini hazırlamadan yol projesine başlanmasının Kapadokya’ya zarar vereceğini belirterek, “UNESCO dünya miras listesinde yer alan Kapadokya’da ‘yola başlayalım sonra çevre düzenleme ve ulaşım planlamasına başlayacağız’ demek tek kelime ile aymazlıktır. Kapadokya parçacıl değil bütüncül ele alınması gereken biricik yerlerden biridir” dedi.
“KAPADOKYAYA YAPILAN EN BÜYÜK İHANETLERDEN BİRİ”
Kapadokya Koruma Grub Sözcüsü Mükremin Tokmak; “Üst ölçekli planlama daha yapılmamış olmasına rağmen eski arkeolojik ve doğal sit alanlar yönetmeliği hala yürürlükte ve kanuni bağlayıcılığı varken böyle bir çalışmaya izin vermek basitçe söylemek gerekirse suçtur. Bir de çed raporu konusunda da hiç bir açıklama ve veri de yok. Çed’siz yol yapmak hele de böyle bir özel alanda imkansız olması gerekirken yolu yapıyorlar, bunu da anlamıyoruz. Kapadokya Alan Başkanlığı açıklamasında doğalgaz hattı konusuna hiç dokunmamışlar bile. Hele hiç bir tarihi ve doğal alana zarar vermeden, azami dikkati göstererek yapacağız söylemini samimi bulamıyoruz. Bilimsel akıldan uzak, oldu bittiye getirilmeye çalışılan bu yol sonuç olarak Kapadokya ya yapılan en büyük ihanetlerden birisi olarak tarihe geçecektir”.
“BİR İSTİLA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç şunları söyledi:
"Sözüm ona Kapadokya Alan Başkanlığı kurarak buraları koruyacaklarını iddia etmişlerdi. AKP koruma kullanma dengesini kuracağına, daha da dengesizleştiriyor. Koruma alanlarını, arkeolojik alanları, doğal varlıklarımızı, kültürel mirasımızı yok sayan bir algı var. AKP’nin tüm algısı bu alanları kullanmak, yok etmek üzerine. Bütün coğrafyanın belleğini yok eden bir istilayla karşı karşıyayız."
SARIASLAN: YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?
Kapadokya Alan Başkanlığı’nın açıklamasına yönelik bir tepki de CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan’dan geldi. Mevcut 2,8 Km’lik yolun hangi tarihte ve konusunda uzman olan kişiler tarafından araştırıldığını ve raporlandığını soran Saraslan şu görüşleri dile getirdi; “Buradan ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmeyebilir ve bilimsel araştırma sonucunda doğal yapısına uygun tamir edilebilir. Alternatif yol olarak yapılan Kapadokya’nın göbeğine bir hançer gibi saplanan bu yolun yapılmasının Kapadokya’ya zarar vermeyeceği hangi bilimsel raporla kimler tarafından hazırlanmıştır? Ayrıca bizim söylediklerimizi doğrularcasına yol çalışmaları devam ederken Göreme Açık Hava Müzesi ile çevresine yönelik, ‘’Çevre Düzenleme Projesi ve Ulaşım Planlaması çalışmalarına başlanmıştır’ denilmektedir. Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Çalışmalar tamamlandıktan ve de bilim insanlarından rapor alındıktan sonra karar verilmesi doğru olmaz mı?”