Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Dünya Mirası Ahi Şerefeddin Camisi mihrabının orijinal çinileri ortaya çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Müzeler ve Kültür Merkezleri Müdürü Önder Özbilgin, bu sene UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve halk arasında "Aslanhane" adıyla da bilinen Ahi Şerefeddin Camisi'nin tamamıyla orijinal haliyle ayakta durduğuna dikkati çekerek, yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi..

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Müzeler ve Kültür Merkezleri Müdürü Önder Özbilgin, bu sene UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve halk arasında "Aslanhane" adıyla da bilinen Ahi Şerefeddin Camisi'nin tamamıyla orijinal haliyle ayakta durduğuna dikkati çekerek, yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi..

1900'lü yıllardaki onarım ve tadilat çalışmaları ile günümüze ulaşan Ahi Şerefeddin Camisi'nde bilimsel kurullar tarafından gerçekleştirilen tespitler dahilinde 2012-2016 yılları arasında kapsamlı restorasyon çalışması yapıldığını hatırlatan Özbilgin, zeminde havalandırma kaidesinin yapıldığını, kündekari tekniğiyle yapılmış minber ile mihrap üzerindeki boyaların temizlendiğini, özellikle mihraptaki alçı ve orijinal çinilerin ortaya çıkarılmasının sağlandığını söyledi.

Koruma çalışmalarıyla kültürel varlıkların dünya mirası listesine alındığını, listede yer alan eserlerle ülke turizmine ve yerel esnafa da katkı sağlandığını belirten Özbilgin, "Türkiye'nin güzelliklerinin tanıtılması hepimiz için gurur verici. Tüm çabamız bütün eserlerimizin kültürel olarak hem tanıtılması hem de gelecek nesillere aktarılmasıdır. Restorasyon, konservasyon gereken bütün camilerimiz, sadece UNESCO'ya giren, Dünya Miras Listesi'nde bulunan değil, bütün yapılarımızın rutin olarak kontrolleri yapılmakta, restorasyon ve konservasyon gerektirenlere müdahale edilmektedir. Sadece listeye dahil olanların değil sorumluluk alanımızdaki tüm kültür varlıklarının bakım ve onarım süreçlerini özenle sürdürüyoruz."

aa