Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Dünyadaki en eski İtalyan şarabı keşfedildi

İtalya'da şarap imalatının bilinenden çok çok daha eski tarihlerde, orta bakır çağında bilindiği ortaya çıktı.

 

İtalya'nın Sicilya bölgesinden Monte Kronio şehrinde bir mağarada yapılan kazılarda bulunan antik küplerde şarap kalıntısı tespit edildi.

Bulunan antik çanak çömleklerdeki kalıntıların kimyasal analizi, İtalya'da şarap yapımının sanıldığından çok daha önce Bakır Çağı'nda (M.Ö. 4. binyılın başlarında) bilindiğini gösterdi. Daha önceki bilgilere göre İtalyan yarımadasında şarap üretiminin Orta Tunç Çağı'nda (M.Ö. 1300-1100) geliştirildiği sanılıyordu.

Güney Florida Üniversitesi ekibince yapılan araştırma sonuçları Microchemical Journal'da yayınlandı ve dünyada bilinen en erken şarap kalıntısının keşfediliği belirtildi. Makalenin baş yazarı yazarı Tampa'daki Güney Florida Üniversitesinden Davide Tanasi, Sicilya'nın güneybatısındaki Agrigento'daki Monte Kronio'nun Bakır Çağı dönemine tarihlenen arkeolojik buluntular çıkan mağarasında, keşfedilen sırsız seramik küpler içindeki kalıntıların kimyasal analiz yaptıklarını söyledi. Arkeoloji ekibi, tortuların tartarik asit ve sodyum tuzu içerdiğinin tespiti üzerine bir hayli şaşırdı. Sodyum tuzu, üzümlerde doğal olarak bulunuyor ve şarap üretim sürecinde fermantasyona katkı sağlıyordu.



Antik çömlek buluntularında çok nadir olarak tortu bulunuyordu ama şarap tortusu pek alışıldık bir bulgu değildi. Arkeoloji ekibi şimdi şarapların kırmızı mı, yoksa beyaz mı olduğunu belirlemeye çalışıyorlar.

ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARDA KEŞFEDİLEN EN ESKİ ALKOLLÜ İÇECEK BULUNTULARI

Henüz alkol arkeolojisi ya da şarap arkeolojisi diye özel bir alan oluşmadı ama alkollü içecek kültürünün neolitik çağlardan bu yana bilindiği sanılıyor.

Palmiye şarabı: M.Ö. 16.000 yıllarında muhtemelen palmiye ağaçlarının farklı türdeki meyvelerinin suları, avuç içi şarabı yapmak için fermente edildi ve hala Afrika'da ve Asya'daki tropik bölgelerde popüler.

Patates 'chicha'sı: Şili'nin Mapuche halkı, M.Ö. 13.000 yıllarında patates sularını alkollü içkiye dönüştürmüştü.

Körtiktepe Şarabı: Son buluntularla birlikte yerleşim tarihinin M.Ö. 12 bin yıllara dek uzandığı anlaşılan Körtik Tepe’deki mezarlık alanında iki taş üzerinde bulunan  ve kimyasal analizlerinde, şarap yapımı sırasında ortaya çıkan tartirik asit izlerini bulunan kaplar, alkollü içeceklerin çok erken dönemlerde üretildiği tartışmalarına önemli katkı sağlamıştı.

Göbeklitepe Birası: 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’de PPNB (Çanak Çömleksiz Neolitik B) dönemine tarihlenen çalışma alanında bulunan ve 160 litreye kadar kapasiteye sahip altı kabın içinde gri-siyah yapışkan kalıntı izleri bulunmuştu. Kimyasal analiz raporlarında, gri-siyah yapışkan izlerin, tahılın ıslatılması, öğütülmesi ve fermantasyonu sırasında ortaya çıkan kalsiyum oksalat içerdiği anlaşılmıştı. Bu kalıntı araştırmacılar tarafından erken dönemlerde alkollü içecek üretiminin kanıtı olarak değerlendirilmişti.

Cassava birası: M.Ö. 4.000'deki eski bira üreticileri, nişastalı kökünü çiğneyerek sütleğengiller fmilyasında manyok bitkilerinde güçlü bir içecek hazırladılar. Tükürükteki bir enzim nişastayı fermente edilebiliyor ve biraya dönüştürüyor.

Kımız: M.Ö. 500'lerde Orta Asya göçebeleri ve Türk boyları at sütlerini fermente ederek alkollü içecek yapıyorlardı.

Biberli meyveli şarap: M.S 600'de Peru'da, biber ağacında yetişen kırmızı bir meyve güçlü bir şarap haline getirildi.

Meyve birası: MS 500'de Avrupalılar yerli meyveler, arpa, bal, şarap, otlar ve ağaç özlerinden bir demleme yaparlar.

Kakao Şarabı: Mezo Amerikanların kakaolu meyveleri kullanarak şarap yaptığı, bir tencereye hava üfleyerek ve üstteki sıvı köpüğü içtiği biliniyor.

Süpürge tohumu birası: Suluk ağacı tohumu, M.Ö. 6000'de Afrika'da bira yapmak için kullanıldı.

arkeolojikhaber.com