Dünyanın en eski Piramiti Kazakistan'da bulundu
Kazakistan'da bulunan dünyanın ilk piramiti Mısır Piramitlerinden 1000 yıl önce yapılmış.
Kazakistan'da Kahire( Cairo) yakınlarındaki Sakkara (Saqqara) Piramidinin sitilinde yapılmış, basamaklı bir piramit keşfedildi.
Begazinskaya ya da Befazinkaya olarak adlandırılan piramitin günümüzden 3000-3500 yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 2700 (M.Ö. 500) yıl önce firavun Djoser için yapılan piramitle Begazinskaya piramitinin mimari açından benzerlikler içermesi arkeologları şaşırttı.
Dailymail'in haberine göre basamaklı piramitin Mısır'daki benzerlerden 1000 yıl daha önce inşa edildiği belirtildi.
Piramati geçen yıl bulduklarını ve gizli tuttuklarını söyleyen arkeologlar, şimdi piramitin içinde mezar odası aradıklarını açıkladılar.
Bronz çağına tarihlenen piramitin, Mısır'daki benzeri ile aynı planda yapılması dikkat çekti.
Keşif Karaganda'daki (Saryarkinsky Archeology Institute in Karaganda) Saryarkinski Arkeoloji Enstitüsü bünyesinde Igor Kukushkin liderliğindeki ekip tarafından yapıldı.
Karaganda SSCB zamanında siyasi isimlerin sürgün edildildiği ("middle of nowhere") hiç bir yerin ortası yani türkçedeki tam karşılığı ile Fizan'ın dibi anlamına gelen bir yerdi.
Arkolog Viktor Varfolormeev mezar piramitin Kazakistan yakınlarındaki Talda nehrinin sağ kıyısında yer alan Shet ilçesinde bulunduğunu belirtti. Piramidi yaklaşık 27 ayrı bölümden oluştuğu ve mezar odası çapının 7 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirti.
Daha önce Meksika ve Çin'de Mısırdakilere benzer yada farklı formlarda piramitler bulunmuştu, Kazakistanda ilk kez bu tip bir yapıya rastlandı.
Öte yandan piramtin uzun yıllar Türklerin at oynattığı bozkırlarda bulunması, inşa edenlerin Türkler olma ihtimalini de barındırıyor.
Arkeolojikhaber.com