Düzce'deki Ceneviz Kalesinin surları tekrar yükseliyor
İki yıldır çalışmaları devam eden 8 asırlık kalenin, yenilenen yüzüyle sahil kenti Akçakoca'daki turizm canlılığına ivme kazandırması bekleniyor.
Batı Karadeniz'in önemli sahil kentlerinden Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yer alan 8 asırlık Ceneviz Kalesi'nin, önemli aşama kat edilen restorasyon çalışmalarının ardından bölge turizmini canlandırması hedefleniyor.
Karadeniz ticaret yolunu kullanan gemilerin güvenliğinin sağlanması ve denetimi amacıyla 1226 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilen kale, yaklaşık 4 yıl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından arkeolojik doğal sit alanı ilan edildi.
Doğu Roma döneminden günümüze kadar gelebilen tarihi Ceneviz Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yaz aylarında başlatılan restorasyon çalışmalarının yüzde 50'lik kısmı tamamlandı.
Batı Karadeniz bölgesinde denize sıfır konumuyla tarihi misyonunun izlerini taşıyan kalenin sınırları içerisinde, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından Karadeniz sahillerine verilen mavi bayraklı plaj bulunuyor.
İki yıldır çalışmaları devam eden 8 asırlık kalenin, yenilenen yüzüyle sahil kenti Akçakoca'daki turizm canlılığına ivme kazandırması bekleniyor.
Düzce Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak: Burası bizim kültürel mirasımızdır
İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevizlilerin koloni halinde yaşadıklarını ve ticaretlerini deniz üzerinden yaptıklarını söyledi.
Cenevizlilerin, deniz ticaretine Antalya'dan sahil boyu devam ederek Sinop'a kadar devam ettiğine değinen Budak, "Ceneviz Kalesi bu ticaret yolu güzergahında bulunan bir kaledir. Zamanında çok önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Burası bizim kültürel mirasımızdır. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday olarak gösterildi. Biz de bu çalışmayı, 2016 yılında çevre düzenlemesi ve her türlü onarım ile projelendirdik. Çalışmalar geçen yıl başladı ve bu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Çalışmanın fiziki anlamda yüzde 50'sinin tamamlandığını anlatan Budak, şöyle konuştu:
"2018 yılının sonunda çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Bu dünya kültürel mirasımızı vatandaşımızın hizmetine sunup, ziyaretçilere açacağız. Kültür miras çalışmaları uzun soluklu bir iştir. Burada çalışmalar esnasında yeni buluntulara rastlandığında, Koruma Kurulu ve Bakanlık devreye giriyor, iş yavaşlıyor. Burada çalışan elemanlar tüm birimlerce takip ediliyor ve denetleniyor. Kullanılan malzemelerde Bakanlığımız, müzemiz, Kültür Varlığı Koruma Kurulumuz ve müdürlüğümüzce yapım ihalesini alan firma yöneticileri gözetiminde kullanılıyor. Çalışmalar yaklaşık 40 kişilik ekiple yürütülüyor."
Budak, kalenin muhteşem bir doğa içerisinde bulunduğunu vurgulayarak, "Kale içerisinde Karadeniz bölgesinin ilk mavi bayraklı plajı yer almaktadır. Sit alanı olan bölgede kadınlar plajı mevcut. Muhteşem bir doğa içerisinde bulunan kalemiz turizm açısından da bölgeye gelen turistleri cezbeder bir konumda." ifadesini kullandı.
Ceneviz Kalesi yıl sonuna doğru turizme kazandırılacak
Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici de Ceneviz Kalesi'nin bölge için önemli bir değer olduğunu söyledi.
Geçmiş dönemlerde ticaret yollarının kontrolü için inşa edilmiş bir yapı olduğunu vurgulayan Yemenici, "Karadeniz sahilinde böyle birkaç yapı daha var. Bizim açımızdan bulunduğu konum açısından batısında ve doğusunda bulunan plajları ile çok nadide bir bölge. En kısa sürede ayağa kaldırmak için çalışmalar yürütülüyor." şeklinde konuştu.
Kalenin yıllar içerisinde çok yıprandığını ve restorasyon çalışmalarına başlandığını vurgulayan Yemenici, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Restorasyon çalışmaları meşakkatli işlerdir. Şu anda batı taraftaki duvarlarımız tamamlandı. Doğu tarafına geçilip kale burcunu tamamen ayağa kaldıracağız. Son olarak da içeride peyzaj çalışması ile kaleyi yeniden ayağa kaldıracağız. Şu an turizm açısında bölgenin kapalı olması bizi üzse de çalışmayı kısa sürede tamamlayı planlıyoruz. Zannedersem yıl sonuna doğru çalışmalar tamamlanacak."
Tayyib Hoşbaş - Ömer Ürer - AA