Edirne Kakava ile yatıp, Kakava ile kalkıyor
Dünyanın en büyük Hıdırellez ateşinin yakılacağı Edirne'ye Hıdırellez-Kakava şenlikleri kapsamında 5-6 Mayıs'ta 60 bin yerli ve yabancı turistin gelmesi bekleniyor.
Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kakava ve Hıdırellez'in Edirne'nin bayramı olduğunu, bu sene her zamankinden daha fazla ziyaretçi beklediklerini belirtti.
Hıdırellez'in geçen yıl UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi'ne girdiğini hatırlatan Hacıoğlu, böylelikle Hıdırellez'in sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın ortak mirası olduğunu vurguladı.
Bu sene 5 Mayıs'ta Sarayiçi'nde düzenlenecek Kakava-Hıdırellez kutlamasına yaklaşık 60 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran Hacıoğlu, "Bu sene yoğun ziyaretçi bekliyoruz. Kentimizin de bu yoğunluğa hazır olması benim en büyük beklentim. 6 ay önceden tüm otellerimiz doldu. 5-6 Mayıs tarihlerinde sadece Edirne'de değil, ilçelerdeki oteller bile doldu." dedi.
- "Altın yumurtlayan tavuğumuzu kesmeyelim"
Hacıoğlu, Hıdırellez ve Kırkpınar gibi kentin yoğun olarak ziyaretçi aldığı günlerde Edirne'deki esnafa da bazı önerilerde bulundu.
Yiyecek içecek sektörünün daha titiz ve özenli davranması gerektiğini ifade eden Hacıoğlu, "Kimin usta, kimin garson, kimin bulaşıkçı olduğu belli değil. Lütfen kılık kıyafetlerine dikkat etsinler. Bir gramajı tartmak için çok şeye ihtiyaç yok. 25 liraya bunu alabiliriz. Neden bunu yapmazlar, neden masalarda menü, fiyat tarifesi yok. Çok küçük dokunuşlarla turistlerin gönlünü kazanabiliriz." diye konuştu.
Kakava ve Hıdırellez'in her yıl bir festival havasına dönüştüğünü vurgulayan Hacıoğlu, ilerleyen yıllarda Kakava ve Hıdrellezin uluslararası boyut kazanacağını söyledi.
Romanların, doğanın uyanışını bolluk ve bereket dileği ile eğlenceli şekilde kutladığı Kakava Şenlikleri efsanelerle daha renkli hale geliyor.
Romanların Kakava'ya ait en önemli söylenceleri arasında Baba Fingo efsanesine de alıyor.
Efsaneye göre, Mısır'da Firavun'un zulmettiği Romanların lideri Baba Fingo, firavunun ordusundan saklanmak için Kızıldeniz'e girer ve tüm Romanlar 6 Mayıs sabahı Baba Fingo'nun bir nehirden yeniden yer yüzüne geleceği inancını taşır.
Bu inanışa göre, Edirne'de yaşayan Romanlar da kutlamalarını Tunca Nehri kenarında sürdürüyor.
Tunca Nehri suyuyla el ve yüz yıkayıp sıhhatli olunacağına inanılması, nehir kenarındaki ağaçlardan muratların kabul olması için yeşil dal koparılması ve Baba Fingo'nun şafak vakti Tunca'dan çıkacağının beklenmesi gibi ritüeller yerine getiriliyor.
- "Efsane sürdürülmeli"
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı Romanlar tarafından sudan çıkacağına inanılan Baba Fingo'nun her yıl Tunca Nehri'nde beklendiğini söyledi.
Şallı, Baba Fingo'nun bir efsane olduğunu belirterek, efsanenin kültürel ve turizm açısından sürdürülmesi gerektiğine işaret ederek, Kakava'nın doğanın uyanışının kutlanması anlamına geldiğini anlattı.
Türkiye'de en eğlenceli Kakava şenliklerinin yapıldığı Edirne'de kutlamalar, 5 Mayıs Cumartesi günü öğle saatlerinde Roman at yarışlarıyla başlayacak.
Daha sonra Tarihi Sarayiçi'nde Kakava ateşinin yakılması izleyecek. Romanlar, 6 Mayıs Pazar günü ise şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluşup efsane ve ritüellerine göre kutlamalarını gerçekleştirecek.
Kakava Şenlikleri dolayısıyla kentteki ciğercileri tatlı bir telaş sararken, otellerde doluluk oranı da yüzde yüze ulaştı.
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenlikler dolayısıyla Edirne'de hafta sonu yoğunluk yaşanacağını söyledi.
Kakava Şenlikleri için kente binlerce turistin geleceğini aktaran Dinar, şöyle devam etti:
"Edirneli ciğerciler olarak en iyi hizmet vermek için hazırız. Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden insanlar akın akın Edirne'ye gelmeye başladı. 500'den fazla tur otobüsü ve yüz bine yakın katılımcı bekliyoruz. Yaklaşık 2 ton ciğer satılacağını düşünüyorum. Ona göre tüm hazırlıklarımızı yaptık. 1 aydır ciğerciler olarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz ciğerciler zaten artık tecrübeliyiz. Edirne'de turizmin gün geçtikçe büyüdüğünü görüyoruz ve biliyoruz. Çok güzel bir organizasyon olacak. Herkesi bu eşsiz eğlenceyi yerinde yaşamak ve Edirne'nin güzelliklerini görmek için bekliyoruz. Tabii ki Edirne'ye gelip de tava ciğer yememek olmaz. Bizde ciğerciler olarak misafirlerimizi doyuracağız."
Romanlar tarafından "bahar bayramı"olarak kutlanan ve yerli yabancı çok sayıda turistin katıldığı Kakava Şenlikleri öncesi Edirne'de ekonomik yaşam hareketlendi.
Bahar ayının bereketini heybesinde taşıyan Kakava, kentteki esnafın da yüzünü güldürdü.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her 5-6 Mayıs'ta olduğu gibi bu yıl da Trakya'yı Kakava heyecanının sardığını söyledi.
Kakavanın ritüelleriyle korunan, geleneksel bir etkinlik olarak turizm ateşini de yaktığını belirten Bacıoğlu, "Her yıl Edirne'ye ve bölgedeki birçok turistik tesise Kakava odaklı turistler gelmekte. Bu anlamda çok önemli bir etkinlik destinasyonu olarak ortaya çıkıyor. Biz bu heyecanı ve bereketi turizmciler olarak yaşıyoruz." diye konuştu.
Kentteki tüm konaklama tesislerinin günler öncesinden hazırlıklarını yaptığını anlatan Bacıoğlu, şunları kaydetti:
"Oteller rezervasyonlarını doldurmuş durumda. Yiyecek ve içecek tesisleri, Kakava odaklı müşterilerine uygun menüler hazırlıyorlar. Bölgesel lezzetleri sunmaya çalışacaklar. Kakava'nın tüm yıl boyunca bahar ayından başlayarak ekonomik olarak bölgeye katkı sunmasını istiyoruz. Bu anlamda Kakava'nın yerelliğini ve gelenekselliğini korumak için adımlar da atılması gerekiyor. Kakava'nın kültürel ve turistlik destinasyonunu sağlamak üzere çalışmalar yapmak durumundayız."
Bacıoğlu, şenliklerin turistik bir değer olarak sürdürülebilirliğini korumak adına çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
- "Hıdırellez kurabiyeleri" hazır
Kent turizmine hem restoranlar hem de şekerleme imalatı ve satışıyla katkı sunan esnaftan Kemal Kılıç da tüm Türkiye'yi Kakava Şenlikleri'ni görmeleri için Edirne'ye davet etti.
Kentteki esnafın şenliklere özel ürünler hazırladığını anlatan Kılıç, "Annelerimizin baharın gelişini kutlamak için yapmış oldukları Hıdırellez kurabiyelerini biz de ürettik ve paketledik. Kurabiye paketlerimizi de baharın gelişini ifade eden çiçeklerle dekore ederek hazırladık. Cıvıl cıvıl renkleri olan paketler hazırladık, bunu sadece bahar ayına şenliklere özel üretiyoruz. Şehre gelen misafirlerimizin alıp hediye olarak götürdükleri lezzetli ve keyifli bir ürün oldu." ifadelerini kullandı.
Şekerlemeci Arif Meriç ise yerli yabancı birçok turistin şenlikleri görmeye geldiğini kaydetti.
Kakava'nın ekonomiye katkı da sağladığını belirten Meriç, "Bunun mana ve mahiyeti şudur; Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeler Hıdırellez. Bu mana ile birlikte büyük şenlikler de düzenleniyor. Yüzyıllardan beri bu gelenek devam etmektedir." diye konuştu.
Kente gelecek misafirler için stokları artırdıklarını anlatan Meriç, "Misafirlerimiz Edirnemizde tarihi bir hakikatla karşı karşıya kaldıkları için bizler de tarihimizden gelen 40 baharatlı deva-i miskimizi, badem ezmemizi, kavala ve kallavi kurabiyelerimizi, luk-u ala ve luk-u leziz dediğimiz lezzetleri hazırladık." dedi.