Anasayfa / Aktüel

Edirne Sinagogu'nda 41 yıl sonra ilk nikah

Edirne'deki Büyük Sinagog'da 41 yıl sonra ilk kez nikah töreni düzenlendi

 

EDİRNE: Edirne’deki Büyük Sinagog’da 41 yıl sonra düzenlenen nikah töreni ile Musevi cemaatinin Edirne'deki tek temsilcisi işadamı Rifat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani'nin kızları Güneş Mitrani ile İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk'ün oğulları Harun Esentürk evlendi. 

Duahanlar Nesim ve Viktor Beruhiyel, Tevrat rulolarının bulunduğu dolabı açtığı sırada Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası ve yücelmesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esenliği temennisinde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin ilelebet payidar kalacağı belirtildi.

Dini ritüellerin gerçekleştirilmesi sonrası, Tevrat'tan dua okudu.

Törende Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in, çifte mutluluk dilediği ve Büyük Sinagogun sevgi, kardeşlik ve barış mekanı olarak hizmet etmesi temennisini içeren mesajı Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren tarafından okundu.

Daha sonra resmi nikah törenine geçildi. Çiftin nikahını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kıyarken, nikah şahitliklerini ise Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Güneren, Melisa Toker, Nisya Behar yaptı.

Türkiye'de çoğu belediye başkanına nasip olmayacak özel bir nikah kıymanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Gürkan, evlilik cüzdanını gelin Güneş Mitrani Esentürk'e verdi.

Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan da nikah sonrası yaptığı konuşmada, çifte mutluluk diledi.

Bugün aynı zamanda İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü olduğunu anımsatan Vali Tekinarslan, İstanbul'u fetheden Fatih'in hoşgörüsünden söz etti.

Fatih'in diğer Osmanlı sultanları gibi İstanbul'u fethinde de din ve inanç özgürlüğünü sağladığının altını çizen Vali Tekinarslan, "İstanbul'un fatihi, barış ve insan sevgisinin bir arada özgür ve serbestçe yaşama felsefesinin fatihi Fatih Sultan Mehmet ve tüm ecdadımızı hayır ve rahmetle anıyoruz. iyi ki o günleri bize yaşatmışlar, iyi ki bir arada yaşıyoruz. Gönüllerinizin Edirne'den ayrılmadığını biliyorum inşallah buralar çocuklarınızın çocukluklarının geçtiği yerler olur. Sizleri bekliyoruz." diye konuştu.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ise 41 senelik ayrılığı düzenlenecekleri faaliyetlerle kapatacaklarını ifade ederek, kendilerine bir binanın ötesinde "çok şey veren" Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

Nikah törenine bine yakın davetli katıldı.

Geçen yıl ibadete yeniden açıldı

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve büyük yangın olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı. Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü, aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

1983 yılına kadar kullanılan sinagog, Edirne'deki Yahudilerin kentten ayrılması üzerine cemaatsiz kalınca harap hale geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyon kapsamında, sadece ön duvarı kalan sinagogun kar birikmeleri ve bakımsızlıktan çöken çatısıyla içi temizlendi, çelik konstrüksiyonu yapılarak çatısı kapatıldı. Aslına uygun inşa edilen sinagogun iç ve dışına sıva uygulandı, binada 2 bin metrekare kalem işi uygulaması yapıldı. Ayrıca idari bina ve müştemilat binasının da çatı ve sıva işleri tamamlandı.

Eski haline getirilmesi için 4 yıl süren çalışmalarda 5 milyon 750 bin lira harcanan Edirne Büyük Sinagogu geçen yıl mart ayında açılmıştı.


AA Salih Baran, Hakan Mehmet Şahin