Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Egine Adası'ndaki arkeoloji kazılarında 3600 yıllık mor boya atölyesi bulundu

Arkeologlar, Yunanistan'ın Egine Adası'nda 3 bin 600 yıllık mor boya atölyesi buldu.

 

Yunanistan'a sınırları içindeki Egine Adası'nda Avusturyalı arkeologların adadaki Kolona antik kentinde yaptığı kazılarda, üst üste çöken iki yapının kalıntılarını inceledi.

Paris Lodron Salzburg Üniversitesi'nden araştırmacılar, 5 bin yıllık antik kentteki binalardan eski olanın bir mor boya atölyesi şeklinde kullanıldığını tespit etti.

Tunç Çağı'nın son dönemlerinde kullanılan bu atölyenin iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.

Hakemli dergi PLOS ONE'da yayımlanan araştırmada, bölgede üç tespit yapıldığı aktarıldı.

Buna göre arkeologlar, seramik parçaları üzerindeki mor pigmentleri buldu. Bunların muhtemelen atölyede kullanılan boya kaplarının kalıntıları olduğu belirtildi.

Antik şehirde ayrıca öğütme amacıyla kullanılan özel yontulmuş taşlar ve atıkların depolandığı bir çukur da bulundu.

Bilim insanları, boyanın hazırlanmasında kullanılan salyangozların ezilmiş kabuklarının kalıntılarını da tespit etti.

Araştırmaya öncülük eden Lydia Berger, kaplardaki boyaların çok iyi korunduğuna ve "neredeyse bugün bile giysi boyamak için kullanılabileceğinie" dikkat çekti.

Egine Adası'nın Ege Denizi'ndeki önemli bir ticaret yolu üzerinde yer aldığına işaret eden Berger, "Burada yaşayanlar, elverişli konumlarını ticaret için bir ulaşım yolu ve mor boya gibi değerli hammaddeler için bir kaynak olarak nasıl kullanacaklarını biliyordu" dedi.

Sur moru ya da kraliyet moru olarak da bilinen boya, Akdeniz'e özgü dikenli salyangozların rektuma yakın yakın noktadaki salgı bezlerinin damıtılma işleminden geçirilmesiyle elde ediliyor.


Independent Türkçe