Elbistan'daki kale 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Elbistan'a bağlı Şerefli Mahallesi'ndeki Kale yapısını, 1. Derece Sit Alanı ilan etti.
Gaziantep'te gerçekleştirilen toplantıda Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Beştepe Mahallesi Şerefli mevkiinde yer alan Kale yapısının tesciline ilişkin talepler görüşüldü. Toplantıda, Kahramanmaraş Müzesince tescili talep edilen Kale yapısının, Kahramanmaraş Müzesinin tescil talebine yönelik Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yazısı okundu. Konunun ekleri ve işlem dosyası incelenmesinin ardından yapılan görüşmeler sonunda, Şerefli mevkiinde yer alan Kale yapısının, 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' özelliği gösterildiğine karar verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, Elbistan'a bağlı Şerefli Mahallesi'ndeki Kale yapısının, 1. Derece Sit Alanı ilan edilmesine yönelik olarak aldığı karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararda, şu ifadeler kullanıldı:
"Kahramanmaraş İli, Elbistan İlçesi, Beştepe Mahallesi, Şerefli Mevkii sınırları içinde yer alan Kahramanmaraş Müzesince tescili talep edilen Kale yapısının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. maddesi kapsamında "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" özelliği gösterdiğinden, aynı kanunun tespit ve tescil ile ilgili 7. maddesi uyarınca "I. Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilmesine, kararımız eki Sit Haritası ve sit fişinin uygun olduğuna alanda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararında belirtilen I.Derece Arkeolojik Sit Alanlarında Koruma Kullanma Koşulları hükümlerinin geçerli olduğuna karar verildi."
Araştırmacı-Yazar Bilgin: "Roma döneminden kalmış olabilir"
Elbistanın Sesi Gazetesi yazarlarından Araştırmacı-Yazar Arif Bilgin, Şerefli mevkiindeki kale yapısının Roma döneminden kalma ihtimalinin yüksek olduğunu, kaleme aldığı kitabında belirtmişti.
Bilgin, tarihi yapıyla ilgili olarak, kitabında şu tespitlere yer vermişti:
"Şerefli yakınlarında 'Şerefli Kalesi' denilen bir tarihi harabe ve bu harabeye yakın bir yerde eski bir yerleşim yerinin kalıntıları vardır. Beştepe'deki 5 tane tümülüsü bilim adamları Şerefli'deki yerleşim yeri ile ilişkilendirmektedirler. İlk olarak, bilim adamlarınca, Beştepe Tümülüslerine ait (olması gereken) şehir aranırken, Yoğun Söğütlü (Şerefli) deresinin asıl Söğütlü nehri ile birleştiği yerin yakınında ve Tepeler (Domolar) mezrası ile Beştepe köylerinin arasındaki derin vadinin muazzam kayalıkları arasında; ilk defa görülerek 1948 yılında tespit edilmiş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır. Romalılardan kalmış olma ihtimali yüksektir.
Kalenin, vadinin uzantısına göre, iki tarafında tünelleri vardır. Bir tanesi, bir kaya önce girişi sağlamak için yatay, sonra da baca gibi dikey olarak, yalnızca bir kişinin girip çıkabileceği genişlikte oyulmuş ve içine seyrek basamaklar yapılmıştır. Diğer tarafındaki ise kayalara oyulan kapısı, tünele varınca yapılmış merdiven basamakları ile birden çok insanın girip çıkabileceği, eşya götürülüp getirilebileceği kadar genişliktedir. Düz veya basamaklı bir yol şeklinde olan tünelin, kale surlarının iç kısmına ve dağın altına doğru uzandığı fark edilmekle birlikte, hem içindeki toprak vs henüz tamamen temizlenmemiş olduğundan ve hem de gezimiz sırasında elimizde gerekli aydınlatıcı alet bulunmadığından daha ileri gitmek imkânı bulunamamıştır. Buna rağmen, benim tahminim, bu surların bir mağaranın önüne yapılmış olduğu; söz konusu yollardan birinin bu mağaraya kadar uzandığı, mağarada da birçok insanın yaşayabileceği düzenlemelerin yapılmış olduğudur."
Elbistanın Sesi