Anasayfa / Söyleşi

Emektar arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe'nin emeklik hayali de kazı alanları

Mezopotamya kültürleri uzmanı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, 40 yıldır Anadolu'da yitik medeniyetlerin izini sürerken 13 ayrı arkeolojik kazıya imzasını attı. Emektar arkelog ve sanat tarihçisinin emekli olduktan sonra da kazı alanlarından ayrılmaya niyeti yok.

 

Urfa Kalesi Kazı Başkanı, Batman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe, 1982 yılından beri kazı başkanı olarak  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birçok ilinde toprağa gömülmüş kültürel miras varlıklarını gün yüzüne çıkarmak için çaba sarf ediyor.

1963 yılında İzmir'de doğan ve 20'li yaşlarda Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden mezun olarak akademik hayata başlayan, Mezopotamya kültürleri üzerinde uzmanlaşan  Prof. Dr. Gülriz Kozbe,  AA Muhabirine, aynı üniversitede kariyerini profesör oluncaya kadar sürdürdüğünü anlattı.

Yazları kazı alanlarında, Kışları okul dershanelerinde geçti

Ömrünün neredeyse tamamını eğitim dönemlerinde üniversitede, yaz dönemlerinde ise kazı alanlarında geçirdiğini vurgulayan Kozbe, hayatında tatil yaptığı günlerin ise sayılı olduğunu ifade etti.

Kozbe, Anadolu'daki ilk kazısına Malatya'da başladığını belirterek şöyle konuştu: "Ardından Elazığ bölgesinde kazı yaptım. Daha sonra Van'da uzun yıllar çalıştım. Urartu'da Erken Demir Çağ alanlarına ilişkin kazdık. Daha sonra Diyarbakır'da Ilısu Barajı Bölgesinde kurtarma kazılarında görev aldım, kazılara bilimsel danışmanlıklar yaptım. 1982'den 2022 yılına kadar 40 yıllık sürede arkeolojinin içerisinde öğrenciliğimde, asistanlığımda, doçentlik ve profesörlüğümde birçok araştırmada ve kazı projesinde yer aldım."

13 ayrı arkeolojik kazıda imzası var

Kozbe, meslek hayatı boyunca içerisinde bulunduğu 13 ayrı kazı çalışmasının hepsinin birbirinden değerli olduğunu söyledi.

Özellikle Diyarbakır'da Kavuşan Höyük'de yürüttüğü arkeolojik kazıların hayatında farklı bir yeri olduğunu vurgulayan Kozbe, "Bu 40 yıllık çalışmalar arasında bir annenin evlatları için söylediği şey, bizim için de geçerli. Hiçbir araştırmanın, hiçbir kazı ve buluntunun birbirinden farkı yok, hepsi çok değerli." şeklinde konuştu.

Emeklilik hayali kültür ve tarihi alanları ziyaret etmek

Emekli oluncaya kadar kazı çalışmalarını sürdürmeyi hedeflediğini anlatan Kozbe, emekliliğinde hayalindeki kültür ve tarihi alanları ziyaret etmeyi çok istediğini dile getirdi.

AA