Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Eos

Eos nedir?

 

Eos: Homeros'un "gül parmaklı" diye tanımladığı ve destanlarının hemen her bölümünün başında andığı Şafak Tanrıçası.

Eos, Hesiodos'a göre, Titanlardan Hyperion ile Theia'nın birleş­mesinden doğmuştur. Helios (Güneş) ve Ay (Selene) onun kardeşleridir.

Eos Astraios ile evlenir ve Rüzgârları doğurur.

Şafak tanrıça ölümlülerle de aşk alışverişinde bulunur, kocalarından biri Troya kral soyundan Tithonos'tur.

Ondan, Habeşistan'a kral olacak Memnon ile Emathion'u doğurur.

Tithonos.

2. Eos: 
Homeros'un "gül parmaklı" diye tanımlayıp destanlarının hemen her bölümünün başında andığı şafak tanrıça Eos'u, Hesiodos Titan soylu Theia ile Hyperion'un birleşmesinden doğmuş ve Helios (Güneş) ile Selene (Ay) tanrıların kardeşi olarak gösterir (Tab. 4). Eos'un evliliklerini şöyle anlatır Hesiodos (Theog. 378 vd.):

tanrıça Astraios'la birleşip 

coşku yürekli rüzgârları doğurdu,

gökleri arıtan Zephyros'u,

azgın esişli Boreas'ı ve Notos'u.

Rüzgârlardan sonra Şafak tanrıça

günün müjdecisi Şafak yıldızını doğurdu

ve göklerin çelenk çelenk yıldızlarını.

Sonra Tithonos'la birleşip Habeşistan kralı Memnon'u, Kephalos'la birleşip Phaeton'u doğurur.

Efsaneye göre, Eos bir sabah Ares'le de sevişmişti, onu kıskanan Aphrodite gül parmaklı tanrıçayı durmadan âşık olmakla cezalandırmış.

Eos sevgililerini kaçırırmış. Dev Orion'u Delos adasına kaçırmış, Kephalos'u Suriye'ye, İlos'un oğlu, yani Troya soyundan olan Tithonos'u da Habeşistan'a kaçırmış.

Güneş'in ülkesi sayılan Yüzü Yanıklara Eos'un oğlu Memnon kral olmuş, Memnon Troya savaşından bir sonuç alınmadığını görünce, gelmiş Akhilleus'a karşı çarpışmış ve onun elinden vurulmuş.

Tithonos'a gelince, Eos onun için ölümsüzlük istemiş Zeus'tan, tanrı da bağışlamış ona bunu, ne var ki Eos sürekli olarak genç kalmasını istemeyi unutmuş, bu yüzden yıllar geçince Tithonos buruştukça buruşuyor, küçüldükçe küçülüyormuş, Eos onu bir saraya kapatıp kimselere göstermez olmuş, ta ki sonunda onu bir çekirge haline sokmuş.