Epinikion
Epinikion nedir?
1. Epinikion: Antik Yunan’da, olimpiyat oyunları dahil düzenlenen tüm spor karşılaşmalarında başarı kazananların onuruna kente dönüşlerinde düzenlenen kutlama törenlerinde ve kentlerine dönmeden önce onlar için koro tarafından söylenen lirik şarkılar.
Bu şarkılarda; galip gelen kişiye ve çalıştırıcısına övgüler, galibiyet ile ilgili bilgiler verilmekteydi.
2. Epinikion: Olimpiyat oyunlarında galip gelen sporcuların onuruna düzenlenen ve onların kentlerine dönüşlerinden önce yapılan kutlama töreninde koronun söylediği lirik od.
Kökeni hazırlıksız yapılan kutlamalara dayanırsa da, günümüze edebi bir biçim olarak ulaşmıştır. Keoslu Simonides'in MÖ 520'deki Olimpiyat Oyunları'nda kazanılan bir zafer için yazdığı od, bu türün günümüze ulaşmış en eski örnekleri arasındadır. Epinikionun belirli bir yapısı olmamakla birlikte, içeriği ve dizelerin kuruluşu bazı kurallara uyar. Önce galip kişiden, galibiyeti nasıl ve nerede kazandığından söz edilir; ailesinin öbür üyelerinin kazandığı galibiyetlerin anlatıldığı ya da çalıştırıcının övüldüğü de olur. Genellikle olay, az çok değiştirilerek bir efsaneyle birleştirilir. Epinikionda ayrıca özdeyişler ve yaşam üzerine bilgece deyişler de yer alır.
Epinikionlarda geleneksel dize ya da kıtalar kullanılmazdı; her yeni od yazılırken yeni bir ölçü oluşturulur, bu ölçü aynı biçimiyle yeni bir odda kesinlikle tekrar uygulanmazdı. Kıtalar tek tek ya da üçlü halde şiir boyunca tekrarlanır ve genellikle biçimleri, birlikte yapılan dansa uygun olarak değişirdi.
Epinikionlar usta lir ve lavtacıların eşliğinde, iyi eğitilmiş bir koro tarafından söylenirdi. Epinikionuh en üstün örneklerini MÖ 6'ncı yüzyılda Pindaros verdi. Pindaros'un Bakkylides gibi daha genç çağdaşları da epinikion yazmayı sürdürdülerse de, bu türe ilgi giderek azaldı.