Anasayfa / Aktüel

Ereğli Kaymakamlığı: Hitit Steli sahte!

2016’da Ereğli'de inşaat kazısında bulunduktan sonra esrarengiz şekilde ortadan kaybolan ve bir sene sonra hasarlı şekilde bulunan 2700 yıllık olduğu sanılan stel için hazırlanan raporda sahte çıktığı iddia edildi ve olayla ilgili gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Şimdi şüphelere, yeni şüphelere eklendi.

 

Konya Ereğli'de kaybolduktan sonra hasarlı halde bulunan, tahribatlı Hitit Steli'nin yılan hikayesine dönüşen öyküsünde bulunan eserin sahte olduğuna karar verilirken, gözaltına alınanlar da serbest kaldı.

Komisyonun kanaatine göre; "Stelin  bir yıl önce gündeme gelen ve sosyal medyada yer alan kaya kabartması olduğu" ve "volkanik pembe andezit taşından yapıldığı" tespit edildi.

Ancak arkeoloji dünyasında raporun veriliş şekline dair ciddi şüpheler var. Raporda "eserin sosyal medyada yer alan kaya kabartması olduğu tespit edilmiştir" ifadesi ise trajik bulundu.Heyetin daha önce görmediği bir eserin, bulunan ve sahte olduğuna karar verilen eserle aynı olduğuna anında karar verebilmesi" ciddi şüphe uyandırıyor. Hatırlanacağı gibi Hitit Stelinin daha kaybolduğu ilk günlerde yüzünü görmeden sahte olduğunu iddia edenler de olmuştu.

Raporla ilgili ilk şüphe; "Eğer eser gerçekten sahte ise bir yıl içinde sahtesi yapılıp, aslı gibi gösteriliyor olamaz mı?"  yönünde.

Ereğli İlçe Kaymakamlığı'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre; kaybolduktan yaklaşık bir yıl sonra bulunan ve Ereğli Müze Müdürlüğü bahçesine götürülen stel,  5 Mayıs 2017 tarihinde Konya müzesinden gelen 4 uzman ile birlikte oluşturulan 5 kişilik komisyon tarafından incelendi.

Karar: Eser sahte ve eski görünmesi için kimyasal madde kullanılmış

Raporda eserin sahte ve taklit olduğu yargısı ile şu ifade ile belirtildi: "Kritik yöntemi ile değerlendirilerek bölge müzelerindeki eserler ile İvriz Kaya anıtlarıyla karşılaştırılan stelin dönem özelliği yansıtması İvriz Kaya anıtları ilham alınarak yapılmış sahte-taklit bir örnek olduğu kanaatine varılarak rapor düzenlenmiştir. Ayrıca stelin üzerine eski süsü vermek amacıyla kimyasal bir madde sürüldüğü ve sarımtırak bir görüntü elde edildiği tespit edilmiştir”

Eser hakkında rapor veren uzmanların arkometrik ve kimyasal analizlere dair raporları basına neden açıklanmadığı da ayrı bir şüphe? Bu analizler yapıldı ve rapora eklendi mi?

En Büyük Şüphe: Eser sahte ise kim tarafından, nerede yapıldı?

Stelin sahte olduğunun rapor edilmesinin ardından olayla ilgili gözaltına alınan iki kişi serbest bırakıldı. Raporun ardından zanlıların serbest kalması da tepkilere yol açtı.

İki kişinin bulunan eser sahte ise "sahtecilikten" yargılanması ve devlet makamlarını uğraştırmakla suçlanması gerekmiyor mu?

Şüpheler bununla da bitmiyor. Söz konusu kişiler eser sahte ise bu kadar ustaca bir taklidi, kimin nerede yaptığını açıkladılar mı? O kişiler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

Ereğli İlçe Kaymakamlığı'nın raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Ereğli’de geçen yıl konuşulmaya başlanan olayla ilgili bilgilerin yer aldığı açıklamada, bir vatandaşın 23 Mayıs 2016 tarihinde vermiş olduğu dilekçede Cinler Mahallesi Anafartalar Caddesi No 103’de bulunan arsa üzerindeki inşaatta kaçak kazı yapıldığı, tarihi eser bulunduğu ve halen kazının devam ettiği bilgisi ile cep telefonuna kayıtlı bir adet stel fotoğrafı olduğu belirtilerek, İlgili dilekçe üzerine Müze Müdürlüğü olarak Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmış ve yine emniyet görevlileri ile birlikte olay yerine gidilerek kaçak kazı yapıldığı görülmüş, konu ile ilgili tutanak hazırlanmıştır. 24 Mayıs 2016 tarihinde Ereğli Kaymakamlığının telefon talimatı ile söz konusu adreste Konya Müze Müdürlüğü uzmanlarınca savcılık izni ile kaçak kazı alanında inceleme yapılarak tutanak tutulmuş ve 26 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen raporda kaçak kazı yapıldığı ve 2863 sayılı yasaya muhalefet nedeni ile işlem yapılması gerektiği ve fotoğraftaki kabartmanın gerçek niteliği konusunda bir kanaate varılamadığı belirtilmiştir.

Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Ziya Gökalp Mahallesi Adana-Konya Caddesi üzerinde bulunan hafriyat şirketinin bahçesinde tarihi eseri kendisinin gömdüğünü beyan etmesi üzerine Ereğli Müze Müdürlüğü denetiminde ayak kısmı bulunmayan tarihi eser Ereğli Müze Müdürlüğüne 3 Mayıs 2017 tarihinde getirilmiştir. Söz konusu stel ihbar sahibinin işaret ettiği yerde kepçe yardımıyla toprak kazılmış ve stele ulaştıktan sonra kürek yardımıyla açığa çıkartılmış ve yine emniyetli bir şekilde ipek halatlarla bağlanarak müzeye nakledilmiştir. Yapılan kazı sırasında taşın yumuşak dokusu nedeni ile ve önceden taşınırken örselenmesinden dolayı yüzeyinde küçük kırıklar ve kopmalar meydana gelmiştir. Söz konusu stelin ayak kısmının önceden kırıldığı tespit edilmiştir. Yapılan bütün aramalara rağmen gömüldüğü yerde bulunamamıştır. Müze bahçesinde emniyetli bir şekilde tek parça halinde taşınan stel, üzerindeki çamurundan arındırılması amacıyla su ve yumuşak uçlu plastik fırça yardımıyla toprağından ve çamurundan arındırılmıştır. Konu ile ilgili olarak Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığının rapor talebi üzerine Konya Müze Müdürlüğüne uzman personel istenmiştir.

5 Mayıs 2017 tarihinde Konya müzesinden gelen 4 uzman ile birlikte oluşturulan 5 kişilik komisyon marifetiyle stelin değerlendirmesi yapılmıştır. Ele geçirilen kabartma taşın bir yıl önce gündeme gelen ve sosyal medyada yer alan kaya kabartması olduğu tespit edilmiştir. Kabartma stel volkanik pembe andezit taşından yapılmıştır. Kritik yöntemi ile değerlendirilerek bölge müzelerindeki eserler ile İvriz Kaya anıtlarıyla karşılaştırılan stelin dönem özelliği yansıtması İvriz Kaya anıtları ilham alınarak yapılmış sahte-taklit bir örnek olduğu kanaatine varılarak rapor düzenlenmiştir.

Ayrıca stelin üzerine eski süsü vermek amacıyla kimyasal bir madde sürüldüğü ve sarımtırak bir görüntü elde edildiği tespit edilmiştir”

Bu rapor sonrası, olayla ilgili gözaltına alınan iki kişi serbest bırakılıdı.

arkeolojikhaber.com

 

arkeoloji, arkeoloji haber, arkeoloji haberleri