Anasayfa / Akademik

Ertuğrul Fırkateyni'nin arkeolojik bulguları tez oldu

Dr. Sonia Gutiérrez danışmanlığında hazırlanan doktora tezinde, fırkateynin batmasının politik ve tarihi sonuçları ile su altı çalışmalarında bulunan 8 binin üzerinde objenin modern sosyoloji alanındaki yansımaları ele alındı

 

Sultan II. Abdülhamid tarafından, dostluğu geliştirmek amacıyla 127 yıl önce gönderildiği Japonya'nın açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin araştırmalarına katılan İspanyol Berta Lledo, su altı çalışmalarında bulunan 8 bin objeye ilişkin doktora çalışması hazırladı.

Japonya'ya diplomatik bir ziyaret için yola çıkan ve 127 yıl önce Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul üzerine araştırmalar yapan Berta Lledo, çalışmalarını bilimsel boyuta taşıdı.

Yıllar önce arkeoloji araştırmaları için geldiği Türkiye'de, 600'ü aşkın mürettebatıyla fırtınaya yakalanarak batan fırkateynin hazin hikayesini öğrenen arkeolog Lledo, daha sonraki yıllarda çalışmalarını, fırkateynin Japonya'nın Kushimoto kenti kıyılarındaki batıkları üzerine yoğunlaştırdı.

İspanyol araştırmacı Berta Lledo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldan bu yana her sene batığın bulunduğu alandan çıkarılan 8 binin üzerindeki objeye ilişkin İspanya Alicante Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Fakültesinde başladığı doktora programını başarıyla bitirdiği söyledi.

Ertuğrul Fırkateyni'nden ilk olarak 2000 yılında haberdar olduğunu belirten Lledo, "Daha sonraki yıllar içinde Bodrum Karya Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni ekip başkanı Tufan Turanlı ile iletişime geçtim. Yaptığımız çalışma ve projeler kapsamında 2007 yılından bu yana her sene en az 1 ay bazen de 2 ay Japonya'ya gittik. Sonrasında da ortaya çıkan araştırma sonuçlarını bilimsel bir çalışmayla sürdürdüm." dedi.

Tezini İspanya Alicante Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Sonia Gutiérrez danışmanlığında yazdığını aktaran Lledo, doktora tezinde Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya gönderilmesi ve ardından batmasına ilişkin politik ve tarihi sonuçları, su altı çalışmalarında bulunan 8 bin objenin modern sosyoloji alanındaki kamuoyu yansımalarını ele aldığını anlattı.

Tezin önemini vurgulayan Lledo, "Bu, kültürel mirasın bölge ekonomisine ve kültür turizmine önemli bir katkıydı. Ertuğrul Fırkateyni doktora çalışmamla Osmanlı tarihine dünya çapında bir bir katkı sunmak istedim." diye konuştu.

Lledo, doktora çalışmasının ardından Ertuğrul Fırkateyni'ne ilişkin araştırmalarına devam ettiğini ve bir aylığına gittiği Japonya'nın Kushimoto kentinden Türkiye'ye yeni döndüğünü kaydetti.