EÜ Tabiat Tarihi Müzesi paleontoloji galerisi görülmeye değer
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden paleontolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan fosillerin yanı sıra, Hint ve Pasifik Okyanuslarında yaşayan omurgasız hayvanlara ait örnekler ve fosillerin bulunduğu müzede, 67 milyon yıl önce yaşamış T-Rex dinozorrnun iskeleti de orijinal boyutunda yer alıyor.
Tabiat tarihi müzeleri, geçmişi günümüze bağlayan ve geleceğe ışık tutan, doğa tarihi ve doğa araştırmalarının yanı sıra, gençlerin ve yetişkinlerin eğitiminde çok önemli bir yeri olan akademik kuruluşlar olarak biliniyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkiye’de kurulan ikinci büyük tabiat tarihi müzesi.
Müzeyi, ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artarak devam ediyor. Her gün özellikle birçok anasınıfı, ilkokul ve lise olmak üzere çok sayıda ziyaretçi tarafından ilgiyle geziliyor.
Her sene 15 bin civarında ziyaretçiyi ağırlayan EÜ Tabiat Tarihi Müzesi, doğanın tüm görkem ve gizemini toplumun hizmetine bir zaman tünelindeymiş gibi sunuyor.
Aynı zamanda fen bilimlerine bağlı yüksek lisans eğitim programı ve doğa tarihi bilim dalında araştırma yapan kadrosu ile Türkiye’nin ilk üniversite yapısındaki akademik müzesi. Merkez elemanları tarafından müzeyi ziyarete gelenlere sunulan çeşitli konferans, film ve slayt gösterileri doğayı tüm kanıtlarıyla topluma daha yakından tanıtıyor. Merkez elemanları tarafından doğadaki tüm canlıların özellikle nesli tükenmekte olan kuşlar ve memelilerin koruma altına alınması gerekliliği toplumun tüm kesimlerine dönük olarak vurgulanıyor. Bu işlevleri yanı sıra, EÜ Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye’nin zengin paleofauna, paleoflora, kayaç-mineraller ve güncel biyolojik zenginlikleri ile ilgili çalışmalar yaparak bunları çeşitli yayınlarla bilim dünyasına tanıtıyor.
TABİAT TARİHİ MÜZESİNDE 4 BİN OBJE SERGİLENİYOR
Merkez, iki kat üzerinde ve yaklaşık 2500 metrekarelik bir alanda yerleşim gösteriyor. Müzenin teşhir galerilerinde, Türkiye’nin birçok yörelerinden jeolojik, paleontolojik ve biyolojik çalışmalar sonucu toplanan fosiller, kayalar, mineraller ve günümüzde yaşayan canlılara ait objeler sergileniyor.
Müzede bulunan 1400 objeyi barındıran paleontoloji galerisinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden paleontolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan neojen yaşlı memeli fosilleri yer alıyor. 500 objeden oluşan giriş galerisinde çeşitli mineraller günümüzde Hint ve Pasifik Okyanuslarında yaşayan omurgasız hayvanlara ait örnekler ve fosiller ile 67 milyon yıl önce Amerika’da yaşamış olan Tyrannosaurus rex ( kral dinozor) iskeleti orijinal boyutunda bulunuyor.
Kayaç ve mineraller galerisinde, magmatik, tortul ve metamorfik kayalarına ait 1000 örnekler sergileniyor. 170 objeden oluşan kuşlar galerisinde Ege Bölgesi ve İzmir Kuş Cenneti’nde gözlenen kuş türleri ve 31 farklı kuş türüne ait yumurtalar yer alıyor. Genel zooloji galerisinde günümüzde yaşayan çeşitli omurgasız hayvanlar, omurgalı hayvanlardan deniz balıkları, tatlı su balıkları, sürüngenler ve memelilere ait zengin koleksiyonlar bulunuyor.