Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Eyüp'te arkeolojik kalıntıların kazındığı arsada neler planlandığı anlaşıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Kasım 2015 tarihinde Eyüp Sultan’da arkeolojik kalıntıların Koruma Kurulu kararı ile yok edildiği alanla ilgili aldığı karara göre, Eyüp Ensari Kültür Vakfı'nın talebi kabul edilerek, üç adet bodrum katı yapılması 1’inci ve 2’nci bodrum katların konferans ve sergi salonları planlanmış.

 

Oda TV'den Fethi Yılmaz'ın yazısına göre; İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 13 Kasım 2015 tarihinde Eyüp Sultan’da tarihi kalıntıların bulunduğu alanla ilgili dikkat çeken bir karar almıştı. Ama alanda ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar bu kararların alındığı kat planlarını inşa edileme hale getiriyordu. 

Oda TV'den Fethi Yılmaz'ın yazısının (yazının tamamını https://odatv.com/turkiyeyi-ayaga-kaldiran-arazi-bakin-kimin-cikti-26031947.html adresinden okuyabilirsiniz) ilgili bölümleri şu şekilde:

İBB Meclisi’nin aldığı karardaki “Mülkiyet” başlığının altında ise, “Eyüp İlçesi 349 ada 50 parselin 991,13 metre kare yüz ölçümünde Eyüp Ensari Kültür Vakfı mülkiyetinde olduğu ve 22.01.2010 tarihinde edinildiği görülmüştür” denildi.

Geç Antik Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi hamamın bulunduğu alan, Eyüp Ensari Kültür Vakfı’na ait. Eyüp Ensari Kültür Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak inşaat için plan değişikliği istiyor. Vakıf, “Bodrum kat taban alanı zemin kat tabanı alanını geçemez” ile “ Zeminde arsa alanının 0.3’ü oranında yeşil alan bırakılacak” şeklindeki plan notlarının iptalini talep ediyor. Buna karşın Eyüp Ensari Kültür Vakfı, parselin tamamında üç adet bodrum katı yapılabilmesini, 1’inci ve 2’nci bodrum katların konferans ve sergi salonları, 3’üncü bodrum katta ortak mekanlar yapılmasını talep etti. Tarihi kalıntıların dümdüz edildiği alanda kültür merkezi yapmak isteyen Eyüp Ensari Kültür Vakfı’nın bu talebi İBB Meclisi tarafından oybirliği ile Kasım 2015 tarihinde onaylandı.

İşte İBB Meclisi’nin karar tutanakları:

***

***

***