Anasayfa / Paleontoloji

Fil Kuşu kemiklerindeki izler Madagaskar'da insan tarihini geriye itti

Soyu tükenen fil kuşu kemiklerindeki kırık ve kesik izlerinin analizi, insanların sanılandan 6 bin yıl daha önce tropik Madagaskar adasına geldiğini gösteriyor.

 

En yakın karaya 420 kilometre uzaklıktaki trofik Madagaskar adası doğal bir cenneti andırır.

Afrika kıtasının doğusunda Hint Okyanusu'nun batısında yer alan ada devleti Madagaskar Cumhuriyeti'nde insanlık tarihinin sanılandan çok daha eski olduğu ortaya çıktı.

İlginç keşif, soyları tükenmeden önce adada yaşayan Dünyanın en büyük kuşlarının kemiklerinde yapılan incelemeler sonucu gerçekleşti.

Aepyornis olarak da bilinen uçamayan fil kuşları, yaklaşık 300-400 kilo ağırlıkta ve ortalama 3 metre uzunluktaydı. Tek bir yumurtaları 50 kişilik omlet yapılabilecek kadar büyüktü. Fil kuşlarının soylarının insanlar adaya ayak basmadan önce mi sonra mı tükendiği bilinmiyor. Kimilerine göre kuşların soyunu insanlar tüketmişti, kimilerine göreise  (yaklaşık 4 bin yıl önce) insanlar adaya ayak basmadan kuşların nesli sona ermişti.

Fakat son yapılan bilimsel araştırma adaya insanların sanılandan daha önce ayak bastığını gösteriyor.

Adada bulunan fil kuşlarına ait bazı kemikler üzerinde çeşitli darbe ve kesik izleri dikkat çekiyordu. Kırık ve kesik izler avcılık ve kasaplık ile uyumluydu ama kuşların yaşadığı yıllarda adada insan olmadığı sanılıyordu.

Bilim adamları Madagascan antik kemikler üzerinde çalıştılar. Radyokarbon tarihlendirilmesi 10. 500 yıl önceyi gösteren Fil Kuşu kemiklerindeki kırıklar ve kesik izleri, insanların tahmin edlenden 6.000 yıl önce Madagaskar’a geldiklerine yorumlanıyor.

Adada bulunan lemur kemikleri ve arkeolojik kanıtlardan hareket eden eden arkeologlar, insanların Madagaskar’a günümüzden yaklaşık 2.400 ile 4.500 yılları arasında geldiğini tahmin ediyorlardı.

Adaya insanların ayak basmasından sonra sadece Fil Kuşları değil, su aygırları, dev kaplumbağalar ve dev lemurlar da yok olmuştu.

Adaya ilk insanların ne zaman ve nereden geldiği şimdilik belirsiz. Öte yandan Fil Kuşu kemiklerindeki izleri bırakan insanların adaya yerleşmek için değil sadece avlanmak için gelmiş olma ihtimalleri de buluyor. 

Araştırma ile ilgili ayrıntılı bilgiler Science Advances (Bilimsel Gelişmeler) dergisinde James Hansford, Patricia C. Wright, Armand Rasoamiaramanana, Ventura R. Pérez, Laurie R. Godfrey, David Errickson, Tim Thompson and Samuel T. Turvey imzaları ve  Early Holocene human presence in Madagascar evidenced by exploitation of avian megafauna (Madagaskar'da Erken Holosende insan varlığı kuşların megafaunasına saldırılarla   kanıtlandı) adıyla yayınladı.