Fildişi tablet Hititlerle Asurlular arasında arkeolojik bağ kurdu
Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde 2018 yılı arkeoloji kazıları sona ererken, alanda iki yıl önce bulunan 2.200 yıllık fil dişinden yapılmış keçi kabartmalı tabletin Asur ve Arslantepe arasındaki bağı ortaya çıkardığı açıklandı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde yürütülen bu yılki arkeoloji kazı çalışmaları sona erdi.
Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe'de iki yıl önceki kazılarda bulunan ve Geç Hitit dönemine ait yaklaşık 3 bin 200 yıllık fil dişi tablet, Arslaptepe ile Asurlular arasındaki ilişkiyi gün yüzüne çıkardı.
Yüksekliği 4,3, eni 8,1 santimetre olan tabletin kalınlığı 0,8 santimetre
MÖ bin 200'lü yıllara ait olduğu düşünülen tablet, dikdörtgen çerçeveye sahip. Çerçeve içerisine, orta kısma bir palmet ve palmetin her iki yanında birer dağ keçisi figürü ve üst köşelerde birer lotus çiçeği işlenmiş. Yüksekliği 4,3, eni 8,1 santimetre olan tabletin kalınlığı 0,8 santimetre.
Prof. Dr. Marcelle Frangipane: İlk defa burasıyla Asur arasındaki bağı gösteren bir şey bulduk
Kazı Başkanı Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyükte ünik (tek, eşi olmayan) bir eser bulduklarını belirterek, eserle ilgili bilimsel çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.
İki yıl önce höyüğün kuzeydoğusunda yaptıkları arkeoloji kazıları sırasında tableti bulduklarını ve aynı alanda bu yılda kazı çalışması yaptıklarını dile getiren Frangipane, şöyle devam etti: "Fil dişi tablet çok önemli bir buluntu. Bir mobilyanın dekorasyonu olabilir. Güzel bir sanat eseri ama höyüğün tarihi açısından önemli. Tabletteki süsleme sitili güneyden geliyor, Suriye ve Irak ile buranın belki bağlantısı vardı. Suriye, Irak ve Nemrut'daki motiflerle aynı, belki aralarında ticaret bağlantısı vardı. Tam olarak aralarındaki bağı bilmiyoruz. İlk defa buradaki toplulukla güney (Asur) arasındaki bağı gösteren bir şey bulduk. Bu tür eserler Suriye ve Mezopotamya'da var ama burası için ünik bir eser. Burada ilk defa böyle bir eser bulduğumuz için tablet önemli. "
Fildişi tablet Arslantepe'de daha önce bulunan eserlerden faklı
Bulunan tabletin Arslantepe'de daha önce bulunan eserlerden faklı olduğuna işaret eden arkeolog Frangipane,şu bilgileri aktardı:
"Tabletin üzerinde 2 keçi figürü ile bunların ortasında ağaç gibi bir bitki var. Tabletin etrafında dekorasyon motifleri var. Çok güzel bir parça. Bu motifleri daha çok Asurlular Suriye'de kullanıyor. Tablet belki Asur'dan geldi, belki de burada yapıldı. Bu konudaki araştırmamız devam ediyor. Ancak iki topluluk arasında bir bağlantı olduğu belli."
Orhan Yoldaş- AA