Fransa'nın 7 Bin yıllık Stonehenge adayı menhirleri kapitalizmin kurbanı oldu!
Fransa'da yaklaşık 7000 yıllık yaklaşık 40 dikili taşın bulunduğu ve arkeoloji kazıları yapılması beklenen alan bir yapı market zinciri için yok edildi. Kuzeybatı Fransa'da yer alan ünlü arkeolojik sit alanının yakınında bir yapı marketine arsa açmak için yıkılan Carnac köyündeki taşlar 50-100 santimetre yüksekliğindeydi.
Kuzeybatı Fransa'daki Carnac köyü sınırlarındaki arkeolojik sit alanı, bir yapı marketine arsa açmak için yıkılantaşlar 50-100 santimetre yüksekliğindeydi.
Geçen yıl yerel belediyeden inşaat izni alan yapı market zinciri, 'Mr. Bricolage' yeni mağaza inşasına başladı.
Yaklaşık 7000 yıllık yaklaşık 40 dikili taşın, yapı marketi mağazası için yerlerinden sökülmesi Fransa'da tarihçileri öfkelendirdi.
Avrupa'nın en büyük ve en gizemli tarih öncesi sit alanlarından biri olan bu bölgede çalışan arkeolog Christian Obeltz, "arazinin temizlendiğini ve alanın yok edildiğini" duyurdu.
'Menhir' olarak bilinen 39 dikili taş çalışmanın başlamasıyla birlikte ortadan kayboldu.
2010 yılında yakındaki taşlar üzerinde yapılan karbon tarihlendirmesine dayanarak taşların yaşlarının yaklaşık 7000 yıl olduğu hesaplanmıştı.
Arazi için geçen yıl yerel belediyeden inşaat izni alan yapı market zinciri, 'Mr. Bricolage' şu anda orada yeni bir mağaza inşa ediyor.
Belediye Başkanı Olivier Lepick, AFP'ye "her şey yasalara uygun yapıldı" açıklamasında bulundu ve inşaat süreci başlamadan önce yapılan kontroller sırasında bulunan nesnelerin "düşük arkeolojik değeri" olduğunu ileri sürdü.
Lepick ayrıca arazinin korunan bir alanda bulunmadığını ve ticari kullanım için tahsis edildiğini de sözlerine ekledi.
Carnac kasabası, rüzgarlı Bretonya bölgesinde Atlantik kıyısında geniş taş megalit tarlalarıyla ünlü.
Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı bölgedeki taşlar için çeşitli teoriler ortaya atılmıştı. En kabul gören teori taşların döneminde kutsal kabul edildiği ve cenaze işlevine sahip olduğuydu.
Kültür koruma kurumuna göre önemsiz bir olay
Kültürel anıtları koruyan yasaya uyulmasını sağlamaktan sorumlu olan Bretonya Kültür İşleri Bölge Ofisi ise konunun büyütülmemesi gerektiğini şu ifadelerle açıkladı:
"Kalıntıların belirsiz ve her halükarda önemli olmayan karakteri göz önüne alındığında, kontrollerle ortaya çıktığı gibi, arkeolojik değere sahip bir alana verilen hasar tespit edilmedi."
Ancak yerel arkeolog Obeltz, yerel yetkililerin doğru dürüst araştırma yapmadığını ileri sürerek, "Taşların menhir olup olmadığını anlamak için arkeolojik kazı yapılmadı” dedi.