Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Galata Kulesi restorasyonu için İBB'den suç duyurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarına ilişkin suç duyurusunda bulundu ve Kültür Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün iddialarının aksine Galata Kulesi’nde parçalanan duvar özgün ve taşıyıcı duvardı ibaresini kullandı.

 

İBB açıklamasında, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığının, Galata Kulesi'nde onaylı restorasyon projesi olmaksızın başlayan restorasyon çalışmasıyla ilgili savcılığa ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna suç duyurusunda bulunduğu aktarıldı.

Suç duyurusu dilekçesinde, restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylı restorasyon projesi gerektiğinin belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşai ve fiziki müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır."

Taşıyıcı özgün duvarların, hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği ve özgün malzemenin parçalandığının görüldüğü aktarılan suç duyurusu dilekçesinde, "Galata Kulesi'nin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda, taşıyıcı duvar düşey yükünün en fazla olduğu ve deprem kuvveti açısından en zorlanan bölge olan zemin kotunda yıkım gerçekleştirilmektedir. Yapılan müdahale bu nedenle yapının taşıyıcılığını direkt etkileyecek bir uygulamadır." iddialarına yer verildi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat tarafından paylaşılan raporun maddeleri şu şekilde:

1- Taşıyıcı özgün duvarların hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği ve özgün malzemenin parçalandığı görülmektedir. Tescilli kültür varlığı taşınmazlarda iş makinesi kullanımı, geri dönüşü olmayan tahribatlara sebebiyet vermektedir. İş makinesi marifetiyle özgün duvarın yıkılması kabul edilebilir bir uygulama değildir.

2- Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından; onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlatılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından proje onayları alınmaksızın 30.06.2020 tarihinde yükleniciye yer teslimi yapıldığı öğrenilmiştir. Bugüne kadar restorasyon projesinin hazırlanmadığı ve koruma kuruluna iletilmediği bilinmektedir. Aykırı uygulamanın gerçekleştiği gün koruma kurulunca 13.08.2020 tarih ve 515 numaralı toplantı gündemi başkanlığımıza iletilmiş olup, gündemin 11. maddesinin Galara Kulesi Restorasyon Projesi hakkında olduğu görülmektedir. Bu da projenin kurul tarafından daha değerlendirilmediğinin göstergesidir.

3- Daha önce İdaremizce hazırlatılan projelerde görüntülerde hilti ile yıkımı gerçekleştirilen duvarın özgün ve yapının taşıyıcı duvarı olduğu görülmektedir.

4- Ayrıca Galata Kulesi’nin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda; taşıyıcı duvar düşey yükünün ev fazla olduğu ve deprem kuvveti açısından en zorlanan bölge olan zemin kotunda yıkım gerçekleştirilmektedir. Yapılan müdahale bu nedenle yapının taşıyıcılığını direkt etkileyecek bir uygulamadır.

Açıklamada, Galata Kulesi'nde dün yıkılan duvarın alelacele yeniden örüldüğü öne sürüldü.

Bu arada İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürü Menekşe Şakar ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı İmar Müdürü Ramazan Gülten, tarihi kuleye gelerek çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Gülten, şantiye binasına girerek incelemelerde bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.