Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Gambot Diplomasisi: Gunboat Diplomacy

Gambot Diplomasisi nedir? Gunboat Diplomacy ne demektir? Gambot Diplomasisi taktikleri nelerdir?

 

Gambot Diplomasisi (Gunboat Diplomacy); Diplomatik bir terimdir. Savaş gemileriyle yapılan devletler arası kuvvet gösterisidir. Uluslararası uzlaşmazlıklarda savaş sinyali vermek amacıyla; bir devletin deniz gücünün, bölgesel ya da yetkisel alanda diğer devleti uyarmak için kullanılması demektir.

Gambot diplomasi, siyasi açıdan propaganda unsuru olarak, siyasi baskı yapmak için savaş gemisi ve deniz piyadesi göndermek suretiyle uygulanan politikayı ifade eder.

Deniz kuvvetlerinin stratejik hamlesi olarak, Donanmanın karada gelişen olayları değiştirebilme yeteneğinin kullanıldığı Ganbot diplomasi'nde, diğer ülke karasularına yakın konuşlanan donanma ile caydırıcılık sağlanmakta ve bu faaliyet siyasi alanda denge sağlamayı amaçlamaktadır.

Ganbot diplomasi ile devletler, potansiyel refah aracı olarak, denizlerden maksimum kazanç sağlamayı ve sadece belirli bir siyasi görüşü kabul ettirmeyi değil aynı zamanda da istenilen şekilde tavır ve tutumların gerçekleşmesini amaçlamaktadır.

Gambot diplomasisinin amacı, savaş gemileriyle hükümetlerin davranışlarını etkilemek olarak özetlenebilir.

Gambot Diplomasisi taktikleri

1- Deniz Gücünün Sürekll Gösterilmesi Taktiğl (Bayrak Gösterme): Denizlerde güç kullanarak korku doğurmak ve sahilde güç kullanmaya teşebbüs nlyetinin belirtilmesini sağlamak Için, Deniz Kuvvetlerinin sürekli gösterilmesidir. Rakip devlette arzu edilmeyen faaliyetlerin durdurulmasını amaçlar. Durdurucu harekât, kuvvetin toplanması ile başlar. Hedef deviet, amfibi taarruz, hava taarruzu, bombardıman ve abluka gıbı operasyonlarla korkutulur. Kuvvet olarak başlangıçta, bir gemi, ya da küçük gemi topluluğu kullanılır. Eğer olaylar istenen şekilde gelişmezse, daha büyük güç kullanımına gidilir.

2- Özel Hareketin Yayılması Taktiği:  Bayrak göstermenin özel şeklidir. Kriz döneminde ya da küçük çatışmalarda, bir veya daha fazla savaş gemisinin, kararlı ve aktif şekilde kullanılmasıdır Hareketin amacı, destek sağlama, engel olma ve durumu daha karmaşık hale getirme ya da diğer devletleri harekete geçirme olabilir. Tarihi vakalara göre, bir yıllık özel Harekât Yayılması, onu izleyen yıl veya yılların Devamlı Kuvvet Gösterisi olabilmektedir.

3 -  Deniz Yardımı Taktiği: Savaş gemisi satmak veya hibe etmekle başlar. Amaç, hedef ülkeye nüfuz edebilmek, girebilmek ya da istenen ülke ile ilişki kurabilmektir. Başka devletlerin bu denizleri aleyhlerine kullanmalanna engel olmaya çalışırlar. Ana amaç etki alanındaki denizleri kendi çıkarlarına uygun olarak kullanmalarıdır

Deniz kuvvetlerini  buna zorlayan  görevler, üç ana başlıkta toplanır:

1. Askeri görevler, 2. Diplomatik görevler, 3. Paramilıter (polisiye) görevler.

 4- Operasyon Zlyaretlerl Taktiğl: Gemi ziyaretlerl ile; llgili devlette, personelin tavır ve hareketi, gemlnin taşıdığı teknoloji ve gemi hakkındakl genel imaja göre uygun etkinin yaratılmasına çalışılır. Bu ziyaretlerde, gücün hissettirilmesi ile prestije destek sağlanır.

5 - Özel lyl Niyet Zlyaretl Taktiği:  Bir savaş gemisinin, operasyon yaptığı sahadaki limanı ya da bir sahadan transit geçerken uygun limanları ziyaret etmesidir. Amacı polltıktir. Çapı ve tipi, kokteyl partllerden gemi zlyaretlerine kadar değişlr.