Gazeteci Olcay Akdeniz, Kültürel Mirasa katkılarından dolayı onurlandırıldı
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu, gazeteciliğinin yanı sıra kültür girişimcisi olarak gerçekleştirdiği önemli arkeoloji ve kültürel miras sempozyumları ile Kültürel ve Doğal Mirasın korunmasına büyük katkı sağlayan tanınmış gazeteci Olcay Akdeniz'i onurlandırmaya layık gördü.
Kültürel ve doğal mirası korumak, araştırmak ve bilinmesini sağlamak için emek veren, kültür, sanat ve yazın dünyamızın önemli isimlerini kıymetlerinin yaşarken anlaşılması amacıyla onurlandıran Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu; Karia, Karialılar ve Mylasa Sempoyumu ve Menteşe Beyliği Sempozyumlarının organizesine büyük katkı sağlayan yöresinin tanınmış gazetecisi Olcay Akdeniz'i Kültürel ve Doğal Miras'ın tanınması ve korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı onurlandırdı.
Platform Sözcüsü ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, platformun onurlandırma gerekçesini şu şekilde ifade ettti:
KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI İZLEME PLATFORMU ONURLANDIRMA : OLCAY AKDENİZ
Milas'ta 1956 yılında dünyaya geldi. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Yüksekokulundan mezun oldu. Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet, DHA, Gazete İzmir gazetelerinin muhabirliğini yaptı. Milas'ta yayınlanmakta olan Önder ve Menteşe gazetelerinde haberleri, röportajları, araştırma ve inceleme yazıları yanı sıra bazı dergilerde Milas'ın kültürü, kentsel mimarisi üzerine çalışmaları yayınlandı.
Çağdaş Gazeteciler Derneğinin her yıl Türkiye genelinde düzenlemekte olduğu yarışmalarda, yerel basın dalında 1985 yılında röportaj, 1986 yılında haber/röportaj, 1994 yılında röportaj, 1992 yılında araştırma / inceleme ve 1995 yılında haber / röportaj dallarında "yerel basın yılın gazetecisi" ödüllerini kazandı. Ayrıca Muğla Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği yarışmalarda haber, köşe yazısı, araştırma / inceleme ödülleri ve özel ödül ile ödüllendirildi. 1989 - 1994 yılları arasında Milas Belediye Meclisi üyeliği yaptı.
Belediye Meclisinin Bütçe ve Kesin Hesap Komisyonu, İmar Komisyonu ve Kültür ve Sanat Kurulunda görev aldı. Bu süreçte Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nu (MİŞTİ) kurdu.
2014 yılına Milas Kaymakamlığı adına "Milas'ın Tarihi, Kültürü ve Ekonomisi" kitabını hazırladı. Hatay Güney İlleri Mimarlar Odalarının daveti üzerine 2019 yılında Antakya'da ve İstanbul Üniversitesinde Milas'ın Macar Evlerinin tarihini ve mimari özelliklerini anlattı. Birçok kez Bodrum'da çeşitli kurumların daveti üzerine Milas'ın tarihini ve kültürü hakkında sunumlar yaptı.
Çeşitli turizm kuruluşlarının Milas yöresi gezilerine rehberlik etti.
Milas'ın Çomakdağ köylerinin tanıtımını yaptı ve turizme kazandırılmasına öncülük etti, katkıda bulundu. 1996 - 2002 yılları arasında Milas Ticaret Odası adına 35 sayı dergi yayınladı. Dergilerdeki Milas'ın yakın tarihine, kültürüne ilişkin yazıları, araştırmaları yer aldı.
2010 yılında Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na basın danışmanı oldu. Halen bu görevini sürdürmekte. Bu süreçte. MİTSO adına oda faaliyetlerinin tanıtıldığı ve yörenin tarihinin ve kültürünün yansıtıldığı yazılarının olduğu dergiler yayınladı. 2008 yılından bu güne Milas'ta "Karia, Karialılar ve Mylasa Sempoyumu" adıyla geniş bir kitle tarafından ilgi ile izlenen arkeoloji sempozyumları düzenliyor. Pandemi nedeniyle verilen 2 yıl aranın ardından en son13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu 2-3 Eylül 2022 tarihinde yapıldı. Bu sempozyumlara bu yıla dek toplam 18 ülkenin en önde gelen üniversitelerinden arkeoloji alanında uzmanlar katılarak ilgi çeken bildiriler sundular. 2010 ve 2013 yıllarında ise Milas'ta, yine uluslararası düzeyde Menteşe Beyliği Sempozyumlarını düzenledi.
Özverili, örnek, başarılı bir kültür girişimcisi olarak kendisini her açıdan gönülden kutluyoruz.