Gaziantep Kalesi Restorasyonu
Kurtuluş Savaşı döneminde kadın ve çocukların sığınağı haline gelen tarihi Gaziantep Kalesi, sesli canlandırma ve heykelleriyle ziyaretçilerini adeta "Antep savunması"nın yapıldığı yıllara götürüyor
GAZİANTEP: Kurtuluş Savaşı döneminde özellikle kadın ve çocukların sığınağı haline gelen tarihi Gaziantep Kalesi, sesli canlandırma ve heykelleriyle ziyaretçilerine adeta "Antep savunması"nı yaşatıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, şehrin merkezinde, yaklaşık 25 metre yükseklikte bulunan kale, ihtişamı ve tarihiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Yaklaşık 6 bin yıllık olduğu tahmin edilen kale, Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak inşa edildi. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği 36 kale burcundan ise şu anda 12'si görülebiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi Müdürlüğünce, 1989'dan bu yana tahsis edilen ödeneklerle gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla kaleye koruma duvarı yapıldı, çıkış yolu ıslah edilerek taş döşendi.
İçerisinde otantik tarzda ışıklandırmanın yapıldığı kale, ziyaretçilerini adeta tarihe yolculuğa çıkarıyor.
Kurtuluş Savaşı döneminde özellikle kadın ve çocukların sığınağı haline gelen tarihi Gaziantep Kalesi'nde ziyaretçilere, sesli canlandırmayla "Antep savunması"nın aşamaları ve o döneme ait kesitler aktarılıyor.
Kalede, Kurtuluş Savaşı döneminin önemli isimlerinin heykelleri ile halkın yaşadıklarını anlatan heykeller de yer alıyor.
Gaziantep kalesindeki ziyaretçi sayısı, dönemsel farklılık gösteriyor. Hafta içi günlük 200 kadar kişinin ziyaret ettiği kaleyi gezenlerin sayısı hafta sonlarında iki katına çıkıyor. Yaz mevsiminde ise kalede aylık 10 bine yakın ziyaretçi sayısına ulaşılıyor.
AA Kerem Kocalar