Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanları planları değerlendirildi
Çanakkale Tarihi Alanı'nda plan çalışmaları'na katılan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir; Çanakkale Tarihi Alanını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz, dedi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kabatepe'deki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen plan toplantısında yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin tarihi önemine değindi.
Başkanlık olarak, tarihi alan planlarının yapılmasını görevini üstlendiklerini belirten Kaşdemir, "Belirli bir süreden beri tarihi alanların geleceğine yön verecek alan planları yapıldı. Üst ölçekli planlar şuan itibariyle bakanımızın da onaylamasıyla askıya çıkarılacak hale getirildi. Burayı göz bebeğimiz gibi koruyoruz, kolluyoruz." diye konuştu.
Kaşdemir, vatandaşların rahat yaşamasını da düşündüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Alan planlarını şuan itibariyle belirli bir noktaya getirmiş olduk. Bu alanın geleceğinde hangi adımı atacaksak artık bu alan planlara bakacağız. Buraya ne yapılacaksa bu planlara bakılarak yapılacak. Zaten burası daha önce UNESCO tarafından geçici miras listesine alınmış bir yer. Burasını UNESCO'nun kesin listesine alma hedefimiz var. Bizim için çok önemli bir yer olan Çanakkale tarihi alanını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz."
- "Tarihi Alan Planı, bir ay boyunca askıda"
Şehir plancıları Serdar Nizamoğlu ve Aytuğ Ağdoğdu, çevre düzeni planı ve tarihi alan planı hakkında sunum yaptığı toplantıda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013'te Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Revizyon Planı onaylandı.
Tarihi alan içerisinde kalan Eceabat ilçe merkezi, Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Küçükanafarta ve Seddülbahir köylerinin tamamı ile Yalova, Kumköy, Beşyol ve Yolağzı köylerinin bir kısmının yer aldığı çevre düzeni planı ve tarihi alan planı için çalışmalara başlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının oluru ile 5 Temmuz'da askıya çıkarılan Tarihi Alan Planı, bir ay boyunca askıda kalacak. Belirlenen süre içinde Tarihi Alan Planına bir itiraz ya da öneri gelmediği takdirde tarihi alanda çalışmalar başlayacak.
Bülent Ersöz - AA