Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Gigantlar

Gigantlar nedir?

 

Gigantlar: Devler.

Gigantları, yani Devleri, Uranos ile Gaia'nın, birleşmesinden doğan Titanlardan ayırmalı.Theogonia'da Hesiodos Uranos'un kesilen hayalarından akan kanın toprağa damladığını ve bir süre sonra devlerin "parlak zırhlı ve uzun kargılı" olarak ortaya çıktıkları yazılıdır, sonra da söz edilmez artık onlardan.

Başka mythos'lar ve özellikle plastik sanatlar, görülmemiş boyda ve güçte olup bedenleri birer yılan kuyruğu ile biten bu azmanları konu edinmiştir.

Titanları yendikten sonra, Olimpos tanrıları bu yaratıklarla da baş etmek zorunda kalmışlar, çünkü Gigantlar dağları üst üste yığarak Olympos'a saldırmışlar.

Devleri yalnız bir ölümlü insanın yenebileceği diye bir tanrı sözü varmış, bu yüzden tanrılar yigit Herakles'e başvurmuşlar, Herakles de başta Zeus ve Aigis kalkanıyla Athena olmak üzere, tanrılarla birlikte savaşarak Gigantları öldürmüş.

Bu konu en parlak bir biçimde Bergama'nın Zeus sunağında işlenmişti. Bergama'dan sökülüp Berlin Müzesi'ne taşınan Zeus sunağı dev boyda 118 kabartmadan meydana gelir; bu kabartmaların her birinde Olympos tanrılarıyla Gigantlar arasındaki savaş canlandırılır.

Devler aslan ya da boğa kafalı ve yılan kuyruklu azmanlardır. Savaşa Olympos tanrılarından Zeus, Athena, Leto, Apollon, Artemis, Dione, Aphrodite ve Nyks ile Moiralar katılırlar. Devlerden Otos, Alkyoneus, Porphyrion ve daha adları bilinmeyen başkaları görülür.

Kabartmalarda, devlerin tanrı gücü altında ezildikleri, gövdelerinin paramparça olup kendilerinin korkunç acılar içinde kıvrandıkları an canlandırılmış.

Bergama'ya özgü patetik üslupla işlenmiş bu kabartmalar Helenistik denilen sanatın en görkemli ve akıllara durgunluk veren bir anıtıdır.