Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Gotik

Gotik nedir?

 

Gotik: Ortaçağ sanatında bir üslup devresidir.

Barbar sanatı olarak bilinen gotik daha çok mimari eserlerde uygulanmıştır.

Bu ismin ortaya çıkmasında italyan ressam Ghiberti nin rolü olmuştur. 

Fransız mimarisinde gotik üslup rönesansa kadar sürmüştür.

Gotik Mimari
Gotik üslup kendinden önceki dönemlerin mimari özelliklerinin sentezlenerek farklı hacimsel karmaşıklıkların giderilerek planda ve kesitte gerçekleştirilen farklılaştırmalara dayanmaktadır.

Gotiğin öğeleri olan kaburgalı tonozlar, uçan payandalar, sivri kemerler, üçlü portal ve gül pencereler sentezlenerek yeni bir yapı tipi ve dili elde edildi. Skolâstik öğretinin etkisi, yani mantığın inançla birleştirilebileceği düşüncesi çerçevesinde, ideal bir katedral yaratma prensibi, katedral tasarımının standartlaştırılmasını getirdi.

Siyasal ve toplumsal değişimler sonucunda kenti kent yapan anıtlar şehrin yaşayan katedralleri oldu. Gotiğin strüktürel olarak okunabilirliği, inanç ve mantıkta açıklık ve saydamlık kavramlarına dayanmaktaydı.

Gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame (1163-1230), ayrıca ilk gotik katedrallerden biridir ve gotik dönem boyunca inşası sürmüştür.

Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir.

Diğer önemli gotik yapılar Chartres Katedrali, Reims Katedrali ve Strasbourg Katedrali; İngiltere’de Salisbury Katedrali ve İtalya’da Milano Katedrali’dir.

Gotik mimarisinde yapılar, sanki yükselerek uçuyormuş gibi bir his verir.

Gotik mimari tarzının önemli özelliği sivriliktir. Büyüklük ve yücelik hissi uyandırılmaya çalışılmıştır.