Gümüşhane Akçakale Mağarası Turizme Kazandırılacak
Şehir merkezine 10 kilometre mesafede bulunan Akçakale Mağarası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından turizme açılacak.
Gümüşhane valisi Okay Memiş; Akçakale Mağarası'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen uzman heyetin incelemesi neticesinde, mağaranın girişindeki riskli alanın düzeltilmesi ve yapılacak çalışmalarlaturizme kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Akçakale mağarasının turizme açılmasıyla birlikte önemli bir destinasyonu daha vatandaşların hizmetine sunacaklarını kaydeden Vali Memiş, “İl merkezine çok yakın konumdaki Akçakale Mağaramızın turizme açılmasıyla birlikte ciddi bir hareketlilik yaşayacağız. Mevcutta turizme hizmet veren Karaca Mağaramızı yılda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor. İl merkezindeki 5 yıldızlı otelimizin ve diğer sosyal tesislerimizin de açılmasıyla birlikte bu alanlara gelen turistlerimizi devasa büyüklükte ve eşsiz güzellikler barındıran Akçakale Mağaramızı da ziyaret ettireceğiz. İl merkezine yakın bir mağara olması bizim için büyük bir avantaj ve bu avantajı kullanacağız” diye konuştu.
Vali Memiş çok önemli bir turizm destinasyonu olacak olan Torul Kalesindeki cam teras çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu, il merkezindeki Canca Kalesi ile ilgili olarak da yol ve altyapısını önümüzdeki yıl yapacaklarını belirterek, yolu genişletilecek olan Canca kalesi için hazırlanan projenin revize edildikten sonra hemen başlanacağını, yine Süleymaniye Mahallesinde de butik otel ihalesinin önümüzdeki günlerde başlayacağını sözlerine ekledi.
Akçakale köyü Arsa mahallesi sınırları içinde yer alan ve içerisinde dört ayrı yerde küçük göllerin bulunduğu, mağara gelişim dönemi itibarı ile olgunluk dönemine ulaşan mağarada sarkıt, dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenler gibi eşsiz güzellikte damlataşları yer alıyor.
Kaynak: Hurriyet
Akçakale Mağarası
Gümüşhane’nin doğusunda ve şehir merkezine yaklaşık 10 km. mesafede bulunan Akçakale Mağarası,merkeze bağlı Akçakale Köyünün Arsa mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Gümüşhane – Bayburt karayolunun 4. km’ sinden Kuzeye dönülerek 6 km’ lik bir yol ile mağaraya ulaşılır. Mağara Mart 1996’da Mustafa Levent tarafından bulunmuştur. Mağarada bu güne kadar yapılan bilimsel araştırmalar ve proje çalışmaları K.T.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prf. Dr. Remzi DİLEK ve ekibince yürütülmektedir.
1-Şekli : Yaklaşık 18.500 m2’lik iç alana sahip olan mağara kalın katmanlı ve bol çatlaklı üst kratese kalkerlerinin yer altı suları tarafından aşındırılması ile meydana gelmiştir. Mağaranın ağzı deniz seviyesinden 1585 m. yüksekte yer almakta ve içeriye doğru derinleşerek uç kısımdan 1490 metreye kadar alçalmaktadır. Mağaranın uzunluğu 290 m.dir. Tavan yüksekliği ise bazı kesimlerde 40 m.yi geçmektedir. Mağara havalandırma zonunda (vados zon) yer almakta ve düzenli bir akarsu bulunmamaktadır. Buna karşılık dört ayrı yerde küçük gölcükler oluşmuş bulunmaktadır.
2-Oluşum: Mağaranın havası serin (17-20 derece ), nem değeri ise nispeten yüksektir (%68.74) . Mağara Gelişim dönemi itibarı ile olgunluk dönemine ulaşmıştır. Mağarada sarkıt,dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenler gibi eşsiz güzellikte damlataşları bazı kesimlerde önemli yoğunluklara ulaşmaktadır. Bu nedenle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Mağaranın turizme kazandırılma çalışmaları hızla sürdürülmektedir.