Güvercinada Kalesi'nin Türk kalesi olduğu ortaya çıktı
“Dünya Geçici Miras Listesine“ Ceneviz kalesi diye alınan Güvercinada Kalesi'nin Türk kalesi olarak tescili için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürü Varlıkları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı.
Aydın Kuşadası'nda bulunan Güvercinada Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'e girdi. Bu listeye girerken Ceneviz Kalesi olarak girmişti.
Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği'nin düzenlediği çalıştayda kalenin Türk kalesi olduğu ortaya çıktı ve dernek tescil için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürü Varlıkları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptı,
Derneğin konuya ilişkin açıklaması;
Bildiğiniz üzere 2020 yılı sonunda Kuşadası Belediyesinin başvurusu sonucunda Kültür Bakanlığı tarafından yürütülen “ Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’Ke kadar Kaleler ve Surlu Yerleşimler “ adlı UNESCO Projesinin “ Dünya Geçici Miras Listesine “ Güvercinada Kalemiz Ceneviz kalesi diye alınmıştı. Derneğimiz bu durumu üzüntüyle karşılamış ve kalemizin TÜRK kalesi olduğunu bilimsel yollarla kanıtlayacağını kamuoyuna ilan etmişti.
Derneğimiz ; verilen sözü yerine getirmek için 4-6 Kasım 2021 tarihlerinde “ Kuşadası Güvercinada Kalesi ve Şehir Surları Çalıştayı “ düzenlemiş, farklı disiplinlerde uzman 5 bilim adamı tarafından 3 gün süreyle kale ve şehir surları detaylı incelenmiş ve ilk bulgular 6 Kasım 2021 Cumartesi günü halka açık bir panelle Kuşadası kamuoyunun bilgisine sunulmuştu. Gene bu panelde Çalıştay Final Raporunun Ocak ayı sonunda bitirileceğini ve final raporunun halkımızla paylaşılacağı sözünü vermiştik.
Kuşadası Güvercinada Kalesi ve Şehir Surları Final Raporu; 27 Ocak 2021 tarihi itibarıyla tamamlandı.
Güvercinada Kalesi ve Şehir Surlarının TÜRK eserleri olduğu da bilimsel metotlarla kanıtlandı. Derneğimiz; Ceneviz kalesi kararının kaldırılması ve Unesco Dünya Mirası geçici listesinde Türk kalesi ve Türk şehir surları olarak tescil edilmesi için 28 Ocak 2021 tarihinde resmi yazıyla Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğüne başvuru yaptı. Aynı başvuru bir başka resmi yazıyla UNESCO Türkiye Milli Komisyonu başkanlığına da gönderildi.
Çalıştay Final Raporu 44 sayfadır. Ekleriyle birlikte toplamda 120 sayfa tutmaktadır. Derneğimiz tarafından en kısa sürede kitap haline getirilecek ve mali kaynağını bulduğumuz anda 500 adet bastırılacaktır. Söz verdiğimiz gibi ücretsiz olarak ilgili kurumlara, kuruluşlara ve halkımıza dağıtılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla ilan olunur.
Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği