Hakkari Meydan Medresesi Restore Ediliyor
Hakkari Üniversitesince “Hakkâri’nin Turizm merkezi Meydan Medresesi” projesi ile Hakkari Meydan Medresesi tarihi dokusuna yeniden kavuşacak.
Biçer Mahallesinde bulunan Hakkâri Meydan Medresesi, 2015 yılında Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Üniversiteye tahsis edildi.
Üniversitenin hazırldığı “Hakkâri’nin Turizm merkezi Meydan Medresesi” projesi ile medresenin yeniden topluma kazandırılması ve ilimizde kültürel bir alan oluşturulması amaçlanmıştır. Proje, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından yüzde yetmiş oranında finanse edilmiştir.
2018 yılında tamamlanması beklenen projeyle Meydan Medresesi halkın kullanımına açılmış olacak.
Tarihi ve kültürel çalışmalara destek veren Rektör Prof. Dr. Ömer PAKİŞ, medrese ve tarihsel alandaki çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu : “Hakkâri tarihsel, kültürel ve coğrafi açıdan önemli bir merkez halindedir. Yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde birçok tarihi mekân bakımsızlıktan ya da keşfedilememekten dolayı tozlanmış ve parıltısını kaybetmiştir. Üniversite olarak İlimizde bulunan tarihi ve kültürel unsurlara, projeler kapsamında sahip çıkarak eserlerin yeniden parıldamasını sağlamak ve bu eserleri ilimize kazandırarak tarihin önemini vurgulamak amacıyla elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz ve göstermeye devam edeceğiz. Projemize başlayarak önemli bir yol aldık. Medrese restore edilirken çevresinde bu kültüre uygun değişiklikler yapılarak tarihi atmosferin yaşanması için çalışmalarımız devam etmektedir.”
Proje Koordinatörlerinden Öğr. Gör. Murat Adıyaman: “Hazırladığımız Hakkâri’nin Turizm merkezi Meydan Medresesi projesi ile ilimizin kültürel mirası içerisinde bulunan medrese, ilin sembolü konuma kavuşturulacaktır. Proje ile Medresenin içerisinde bulunduğu 4300 metre karelik alanda yapılacak olan çevre düzenlemesi ile medresenin korunması sağlanacaktır. Medresenin etrafında inşa edilecek taş duvarda Hakkâri beylerini temsil eden 34 niş bulunacaktır. Bu nişlerde çeşitli eserler sergilenecektir. Medrese içerisindeki mescit kültürel yapıya uygun olarak düzenlenecektir. İki oda Hakkâri arşiv kütüphanesi olarak kullanılıp bir oda ise Hakkâri Üniversitesi Seyyid Taha İslami Araştırma ve Uygula Merkezi olarak hizmet verecektir. Avlusunun Seyyar konferans salonu olarak kullanılması planlanmaktadır. Ayrıca bu proje ile alanda Hakkâri Kültür Evi inşa edilecek; burada sergi salonları ve kafeterya hizmet verecektir.” dedi.