Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Hanım Köprüsü restorasyonuna adli inceleme

Selçuklu döneminden kalma olduğu düşünülen ve 2017 yılında restorasyona alınan Pülümür'deki tarihi ve tescilli köprüde, arkeolog ve sanat tarihi uzmanları savcı gözetiminde inceleme yaptı.

 

Tunceli Barosu'nun, Pülümür ilçesine bulunan Hanım Köprüsü'nün aslına uygun restore edilmediği yönünde yaptığı suç duyurusu üzerine Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığı, Selçuklu döneminden kalma olduğu düşünülen köprüde bilirkişiler marifetiyle inceleme yaptırdı.

Tunceli'nin Pülümür ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan, 2,5 metre genişliğinde, 12,6 metre uzunluğunda ve 5,5 metre yüksekliğindeki tarihi Hanım Köprüsü'nde, savcı gözetiminde aralarında arkeolog ve sanat tarihi uzmanlarının bulunduğu ekip inceleme yaptı.

Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım, inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Pülümür ilçesinde bulunan tarihi ve tescilli köprünün 2017’de restorasyona alındığını hatırlattı.

Çalışmanın, yöreden yansıyan izlenimler ve yaptıkları araştırmalar sonucu orijinal haline uygun şekilde yürütülmediğini tespit ettiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Biz de bunun üzerine 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. Maddesi ve Anayasanın 62. Maddesi çerçevesinde Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu'na muhalefet etmek fiilinden suç duyurusunda bulunduk. Tunceli Barosu olarak bizlerin avukatlık yasaları uyarınca hukuk üstünlüğünü savunma, insan haklarını savunma ve bunlara işlerlik kazandırma gibi hükümlülüğümüz de bulunuyor. Aynı zamanda kültür ve tabiat varlıklarını korumak bizim de görevimiz. Yaptığımız suç duyurusu üzerine Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığınca bölgede keşif icra edildi. Bu kapsamda uzman bilirkişiler getirtildi. Uzman bilirkişiler hazırladıkları raporları dosyaya sunacaklar."

Yıldırım, yörenin, kültür ve tabiat varlıkları mevzuatı uyarınca korunması gerektiğini belirterek, yörede bugüne kadar çok ciddi bir arkeolojik incelemenin yapılmadığını dile getirdi.

Yüzeysel arkeolojik incelemelerin tamamlanmadığı gibi tespit ve tescil edilen Hanım Köprüsü gibi taşınmaz kültür varlıklarına da gerekli hassasiyet gösterilmediğini ileri süren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kültürel ve doğal mirasımızın korunması için özellikle uluslararası sözleşmeler çerçevesinde başta Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi olmak üzere ulusal mevzuatımız gereğince de kültür varlıklarımızı korumak için gerekli işlemlerde bulunacağız. Bilirkişilerimiz sanat tarihi uzmanı, arkeologlar ve aynı zamanda akademisyenler. Onlar burada inceleme yaptılar, gerekli notlarını aldılar. Şimdi ilimizde şu ana kadar tescillenmiş az sayıda arkeolojik alan var. Biz daha evvelden açığa çıktığı şekliyle bölgemizin çok tarihi bir alan olduğunu Pertek Yeniköy'de, Tozkoparan bölgesinde yürütülen çalışmalardan biliyoruz. Çok eski çağlara ve uygarlıklara işaret eden ciddi kanıtlar bulunmuş durumda. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığına şu çağrıda bulunmak istiyoruz ki bölgemizde bir an evvel yüzeysel arkeolojik araştırmalar hızlandırılmalı ve bölgenin kültür mirası, dünya kültür mirası envanterine kazandırılmalıdır."

Muhammet Mutaf- AA