Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Hanzi: Çin Karakter Alfabesi

Hanzi nedir, Çin Karakter Alfabesi nedir,

 

Hanzi; Çin yazı karakterleridir. Uzak Doğu ülkerlerinde kullanılan, simgesel grafiklerden oluşan karakter alfabesidir. Hanzi karakterleri, alfabeden farklı olarak ses belirtmez; resim yazısından türemiştir. Anlam değişmese de farklı dillerde değişik seslerle okunabilir.

Yaklaşık 90 bin karakter barındıran alfabenin günümüz yazılı metimlerinde sadece 12 bini kullanılmaktadır. 

Hanzi karakterlerine; Mandarin Çincesinde hànzì, Japonca'da kanji, Korece'de hanja ya da hanmun, Vietnamcada ise hán tự ya da chữ nho denilmektedir.

Çin karakteri Uzak Doğu'da kültürel alışverişe yardımcı olmuştur. Hanzi, yüzlerce farklı lehçesini konuşulan Çincenin konuşulduğu coğrafyada tarih boyunca iletişimi kolaylaştırmıştır. Çinceden tamamen farklı dillerikonuşan Japon ve Koreliler de temel dilbilgisi kurallarını öğrenerek bu sayede Çince metinleri okuyabilmişlerdir.

Çin yazısının ilk örnekleri Çin'in Shang Hanedanlığı döneminde, yaklaşık MÖ 1600 yıllarına ait yazıtlardır. Çin karakteri daha sonra Çin dışında Doğu ve Güney Asya'da Kore, Vietnam ve Japonya'da kullanılmıştır. 20. yüzyılda Kuzey Kore ve Vietnam, Çin karakterini kullanmayı tamamıyla bırakırken Güney Kore ve Japonya'da Çin karakteri kısmen hâlâ kullanılmaktadır.

Çin'de de 1956 yılından sonra Basitleştirilmiş Karakterler kullanılmaktadır. Tayvan, Hong Kong ve Makao'da hâlen Geleneksel Karakterleri kullanılmaktadır.