Hatay'da Hititlerden kalma bir tonluk kadın heykeli bulundu
Hatay'da devam eden Tell Tayinat Höyüğü'nde bulunan MÖ 9. yüzyıla tarihlenen kadın heykelinin Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın eşine ya da soylulardan birine ait olabileceği tahmin edliliyor.
Hatay İl merkezinin kuzeydoğusunda, Reyhanlı İlçesi'nin 17–18 km batısında, Asi Nehri'nin 1,5 km doğusunda yer alan Tell Tayinat Höyüğü’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazıda, bir ton ağırlığında kadın heykeli bulundu.
Habertürk gazetesinin haberine göre; Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında Hatay Tayinat Höyüğü’nde gerçekleştirilen kazıda, geç Hitit dönemine ait bazalttan yapılmış bir kadın heykeli bulundu.
Hatay Arkeoloji Müzesi’ne kaldırılan 70 santimetre genişliğinde, 110 santimetre uzunluğunda ve 40 santimetre derinliğindeki heykelin, antik dönemde tahribata uğradığı tahmin ediliyor.
Geç Hitit dönemine tarihlenen (MÖ 9. yüzyıl) heykelin bir kraliçeye, bölgede daha önce heykeli bulunan Hitit kralı Şuppiluliuma’nın eşine ya da soylulardan birine ait olabileceği düşünülüyor.
Heykel, yaklaşık bir ton ağırlığında. Heykelin baş kısmında örtü bulunuyor. Örtünün altından ise buklelerinin çıktığı görülüyor.
Heykelin yüzünün sol tarafı tamamen parçalanmış olup göğüsten aşağısı ise kayıp.
Heykel, Hatay Müzesi’ne götürülerek muhafaza altına alındı.
DAHA ÖNCE DE EŞSİZ HEYKELLER BULUNMUŞTU
2012 yılında aynı höyükte 2 ton ağırlığında, 2800 yıllık bronz aslan heykelinin bulunmasından sonra şimdi de eşsiz bir kral heykeli bulunmuştu.
Aynı yıl Haziran ayının sonunda 1,5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığında 2 buluntu daha ortaya çıkarılmıştı. Heykellerden bir tanesi bir kral heykelinin üst kısmıydı. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bileklikler vardı. Bir elinde mızrak, diğer elinde ise başak tutuyordu. Bu, hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyordu.
Heykelin yanında kanatlı boğa ve aslan heykeli vardı. Heykeller yaklaşık milattan bin yıl önceye tarihleniyordu.