Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Hattuşili

Hattuşili kimdir?

 

1. Hattuşili I: Labarna II olarak da bilinir.

Yaklaşık olarak MÖ 1650-1620 arasın­da hüküm süren ilk Hitit kralı.

Eski Hitit Dönemi krallarından Labarna I’nın oğlu ve halefidir. Hattuşa’yı başkenti olarak benimsedikten sonra Hattuşalı anlamına gelen Hattuşili adını almıştır. Yazılı belge bırakan ilk Hitit kralıdır. Kuzey Suriye’ye sefer yapmış, Karkamış ve Urşu’yu almıştır. Seferlerde elde ettiği ganimetleri tapınakları zenginleştirmede kullanmış ve kendini Akad kralı Sargon(büyük) ile karşılaştırmıştır. Yakınlarına ve pankus’a (genel ku­rul) hitap ettiği Veda Konuşması ’nda geçmişteki siyasal gelişmeleri değerlen­dirir ve küçük oğlu Murşili I’yi selefi ilan eder.

2. Hattuşili III: MÖ 13. Yy. MÖ 1275-1250 arasında Hitit kralı.

Murşili II’in oğ­lu, Muwatalli II’nin erkek kardeşidir. Muwatalli’nin kral olduğu dönemde kuzeyde huzursuzluk yaratan Kaşkalara karşı denetim sağlamakla görevlendiril­di. Bu amaçla merkezi Hakpissa olan bir yönetim bölgesinin idaresine geti­rildi.

Yeğeni Murşili III kral olunca Hattuşili’nin yetkilerini daraltmaya çalış­tı. Yedi yıl süren mücadeleden sonra Murşili’yi yakalattı ve sürgüne gönder­di.

Kendi adıyla anılan belgede tanrıça İştar’ın kendisini kral olması için desteklediğini yazmıştır: “Bu işte de Tanrı Kadın İştar’ın büyük yardımını gör­düm. İştar Uri-Teşup’un(Murşili III) herhangi bir yana kaçmasını önledi, onu Şamuha kentinde, kapana kıstırılmış bir domuz gibi sıkıştırdı.”

Tahta çıktık­tan sonra Mısır firavunu Ramses II ile Kadeş Antlaşması’nı imzaladı, kızını ona gelin verdi.

Kizzuvatna bölgesindeki Lavazantiya kutsal kentinin başra­hibinin kızı Puduhepa ile evlenmesi ile nüfuzu artmıştır.

Tahtta bulunduğu sürede Hitit İmparatorluğu parlak bir dönem yaşamıştır. Ölünce yerine oğlu Tuthaliya IV geçti.