Heksagram: Hexagram
Heksagram nedir? Heksagram sembolü ne anlatır?
Heksagram: Birbirine geçmiş iki ters eşkenar üçgenden oluşan altı köşeli yıldız sembolüdür. Kadim çağlardan beri kullanılan evrensel bir semboldür. Genellikle güç ve kudret sembolü olarak kullanımıştır.
Hermetik gelenekte Evreni (Makrokozmos) sembolize ettiği ve evrenin 6 yönünü (Kuzey, Güney, Doğu, Batı, aşağı ve yukarı) gösterdiğine inanılmaktadır.
Mührü Süleyman veya Davud Yıldızı (Davud'un Kalkanı) olarak koruyucu güç sembolüdür.
Sembolde kullanılan eşkenar iki üçgen zıtlıkların oluşturduğu birlik sembolü olarak görülmüştür. Mistik metinlerde bu üçgenler; aydınlık ve karanlık, madde ile mânâ, iyilik ile kötülük, güzellik ve çirkinlik, kadın ve erkek, dişi ve eril, yeryüzü ve gökyüzü gibi tezatlıkları sembolize etmiştir. Heksagram, 6 sayısının mistik ve metafizik alanda kutsal ve sırlar içeren bir sembol olarak yorumlanmasıyla da yakından ilgilidir.
Üçgenler, Simyada , su ve alev , Çin mitolojisinde yer ile gök evliliğini sembolize etmektedir.
Altı kollu yıldız motifi Oniki Hayvanlı Türk Takvimi’nde de bir burç sembolü olarak, Ön Türk boylarında Tamga halinde, Ural bölgesinde ve Kumanlarda Kün-Eki sembolü, yani Gök İkilisi biçiminde Yaradan ve yaratılmış ifadesine bürünür.
Hint kültüründe Güneşi sembolize eden Sri Yantra; yaratıcı Vişnu üçgeni ile, yıkıcı Şiva üçgeninin birliğini gösteren ve Kutsal Evliliği bir mandala halinde betimleyen semboldür.
Arkeolojik verilere göre Tunç Çağından sonra Ortadoğu'da hayli yaygındır. Asur, Sumer, İbrânî, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı, medeniyetlerden günümüze ulaşan eşya ve eserler üzerinde sıkça kullanılan yıldız Orta Asya ve Uzak Doğu kültürülerinde de kullanılmıştır.
Siyonistler bu sembolü İsrail Devleti'nin simgesi olarak kullandığı için son zamanlarda popüler kültürde sembol Yahudilik ile özdeşleşmiş ve Sion Yıldızı olarak anılmaya başlanmıştır
Heksagram: Bizans-Byzans İmparatoru Herakleius döneminde (M.S. 610 - 641) basılmış 1/12 solidusa. denk gelen gümüş Bizans-Byzans sikkesi