Anasayfa / Akademik

Hem Arkeolojisi öğrencisi hem esnaf

İki çocuk annesi Onur Kumsal, kalan zamanlarında bir yandan üniversite ve liseye giriş sınavlarına hazırlanan çocuklarıyla ilgilenirken, diğer yandan da lisans eğitimini tamamlamak için ders çalışıyor.

 

Zonguldak’ta yaşayan iki çocuk annesi Onur Kumsal, aile, eğitim ve iş hayatını bir arada yürüterek, azmiyle çocuklarına ve çevresindekilere örnek oluyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokulu Diş-Protez Bölümü'nden mezun olduktan sonra çeşitli işlerde çalışan Kumsal, evlendikten sonra Antalya'nın Kaş ilçesine yerleşerek, burada eşiyle takı-tasarım imalatı ve satışı yapmaya başladı.Kendilerine ait gümüş-takı ürünlerini sattıkları mağazaları ve bir de atölyesi bulunan Kumsal, işleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle 2010 yılında ailesiyle Zonguldak'a yerleşerek, sahilde açtıkları stantta mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü 3. sınıftaki öğrenimine de devam eden 43 yaşındaki Onur Kumsal, işten kalan zamanlarını ders çalışarak geçirerek, okuma azmiyle üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan çocuklarına örnek oluyor.Kumsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bilgiler öğrenmeyi ve yeni tasarımlar ortaya çıkarmayı sevdiğinin söyledi.- "İnsanın bir gayesi olmalı"Belediyenin tahsis ettiği yerde takı ve aksesuar sattıklarını belirten Kumsal, "Bizim hayatımızın ana geçim kaynağı sahildeki standımız. Dolayısıyla en büyük enerjimizi oraya veriyoruz. Hayatımızı bir şekilde devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Kumsal, kimsenin hayatının dört dörtlük olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:"Zorluklar oluyor. Bu hayata nasıl baktığınızla alakalı. Sıkıntıları aşmak için sürekli çareler bulmak, çözümler üretmek zorunda kalıyorsunuz. Belki de o dinamik ayakta tutuyordur bizleri. İnsanın bir gayesi olmalı. Hava şartları nedeniyle tezgah olmadığı zaman evde daha fazla üretim yapıp, onları toptan satmak için uğraşıyorum. İnternet üzerinden satış yapmak ve bunu geliştirmekle ilgili yeni projelerim var. Bir işe fiili olarak gidip gelemeyecek ama zamanını değerlendirip para kazanmak isteyen ev hanımları var. Onlarla birlikte çalışarak üretim kısmını halletmeye çalışıyorum. İş anlamında kör dönemi bu şekilde atlatmış oluyorum."- "İkisi de benim için ayrı bir dünya"Öncelik sırasını değiştirdiğini anlatan Kumsal, "Ev işlerine minimum vakit ayırıyorum. Olması gerektiği kadar yapıyorum. Enerjimi iki gün sonra tekrar kirlenecek camları silmekle harcamak yerine, okula gelerek ya da iki tane fazla ürün üretip tezgahıma bir katkıda bulunmak üzere harcıyorum. Benim yaptığım şeyi aslında herkes yapabilir. Bunun için belki ön yargılarımızı kırmamız, algılarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bizim için ne önemli, enerjimizi ne için harcamalıyız? Ben, kendim ve ailem için harcamayı tercih ediyorum." dedi.

Onur Kumsal, öğrenme merakı dolayısıyla "deneyeyim" diyerek girdiği üniversite sınavından iyi netice aldığını ve okumak istediği arkeoloji bölümünü seçtiğini ifade etti.Hem işi hem de okulu aynı anda yürütmekte zorluk yaşamadığını dile getiren Kumsal, "Bir şekilde her şeye yetişebiliyorum. Sabah gidip akşam çıkmam gereken bir işim yok. Dış etkenlere, hava şartlarına bağlı olan bir işim var. İkisi de benim için ayrı bir dünya. Standımın ayrı bir havası var. Orada da çok şey öğreniyorum. Orası benim hem iş yerim hem de hayat hakkında çok fazla gözlem yaptığım bir yer. Bütün gün sokaktasınız. Değişik insanlar tanıyorsunuz. Üniversite ise beni doyuran, kendimi daha iyi hissettiğim yer." ifadelerini kullandı.

- "İyi örnek olduğumu düşünüyorum"Kumsal, kızının bu sene üniversite, oğlunun ise lise sınavlarına hazırlandığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Onların hoşuna gidiyor böyle bir anneye sahip olmak. Evin içerisinde daha farklı, kütüphanemsi bir hava oluyor. Herkes evde dersine çalışıyor, kitabını okuyor. Çocuklarımız, 'öğrenmek hayatımızın bir parçasıdır' algısıyla yetişiyorlar. Bunun dışında tiyatro oyunlarında yer alıyorum, vakit bulduğumda dalgıçlık yapıyorum. Çocuklarıma iyi örnek olduğumu düşünüyorum. Onlar çok yönlü insanlar olarak yetişiyorlar. Yapabilecekleri şeylerin aslında sınırlarının olmadığını görüyorlar. Ne kadar çaba harcarsan o kadar hayatın güzelleşiyor, o kadar donanım sahibi oluyorsun. Bunları artırmak veya azaltmak bireyin kendi elinde.

"Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Ekmen ise, bölüme geldiği ilk günden itibaren Kumsal'ın derslere olan ilgisinin övgüye değer olduğunu belirtti.İki çocuk annesinin okuldaki öğrencilere de örnek olduğunu anlatan Ekmen, "Kumsal, sosyal olarak da çok aktif bir insan. Onun sosyal gelişmişlik tarafı, bu alanda yeteneğinin ortaya çıkmasını sağladı. Onun bu ilgisi ve yaşının vermiş olduğu tecrübe diğer öğrencilere de örnek oluyor. Onun bu durumu notlarıyla tarif edilemeyecek kadar önemli bir başarı." dedi.