Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Herakleia Salbake antik kenti defineci mekanı olmuş

Denizli’nin Tavas ilçesi, Vakıf köyü sınırlarında yer alan Herakleia Salbake antik kentinin için iş makineleri ile kaçak kazı yapıldığı ve ken kalıntılarının definelerce yağmalandığı tespit edildi. Kentte bulunduğu tahmin edilen lahitlerin de civardaki köyde yalak olarak kullanıldığı dikkat çekti.

 

Hellenistik dönemde kurulduğu tahmin edilen ve tıp merkezi olarak kullanılan Herakleia Salbake’nin neredeyse tamamı toprak altında.1990’lı yılların başında kısa bir dönem arkeoloji kazı çalışması yapılan antik kent daha sonra kaderine terk edildi.

Antik kentin kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak kentte darp edilen sikkelerin en eski tarihlisi M.Ö 1. yüzyıla ait olduğu için muhtemelen hellenistik dönemde kurulduğu düşünülüyor. Antik dönemde Karia Bölgesi sınırlarında yer alan Herakleia Salbace, Roma Dönemi öncesi yönetim birliği olarak Alabanda Conventus’ una dahil edilmiş. Roma döneminde ise Aphrodisias yönetim birliğine dahil olmuş. Kentin Aphrodisias antik kenti ile sınırını Timelos nehri belirliyor. Hem Aphrodisias’ın hem de Herakleia Salbake’nin nehir tanrısı Timelos’tur. Bizans döneminde M.S. 5.yy’ da tüm bölge kentlerinde olduğu gibi antik kentin etrafı sur duvarıyla çevrilmiş. Bizans döneminden sonra 12.yy’ dan itibaren bölge Türk hakimiyetine geçmiş.

Nereye dergisinden Tolga Çandur'un izlenimlerine göre; Kent harabelerinin girişte ilk olarak stadyum basamakları görülüyor. Kent alanının yüzeyinde onlarca yeni ve eski çukur var. Kentin surlarında ve teras duvarlarında yoğun tahribat dikkat çekiyor.. Özellikle işlemeli blokların devşirme malzeme olarak kullanıldığı yerlerde, bloklar kırılmış. Yüzeyde bulunan düzgün mermer blokların etrafı kazılmış ve arkeologlar için önemli sayılabilecek küçük buluntular maddi değeri olmadığı için dört bir yana savrulmuş.

Palet izlerinden anlaşıldığı kadarıyla birkaç noktada iş makinesiyle bile kazı yapılmış. Kazılan alanda bulunan mimari kalıntılar paramparça edilmiş şekilde bir kenara konulmuş. Her yerde defineci çukurları olması dikkat çekiyor.

Öte yandan antik kentin yakınlarındaki Vakıf Köyün çeşmesi devşirme malzemeler ile yapılmış. Çeşmenin yalaklarını antik lahitler oluşturuyor.