Anasayfa / Arkeoloji / Asya

Hindistan'da 2300 yıllık 12 ayaklı terracotta lahit bulundu

2.300 yıllık pişmik topraktan yapılmış 12 ayaklı lahit, Yaklaşık 170 x 45 santimetre ebatlarında ve 50 santimetre derinliğe sahip.

 

Hindistan Arkeolojik Araştırmaları (ASI - Archaeological Survey of India) kurumu arkeologları, ülkenin Güneybatısındaki Tamil Nadu eyaletinin başkenti Chennai'nin (Madras) Pallavaram bölgesinde gerçekleştirdikleri arkeoloji kazısında 2.300 yıllık pişmik toprak (terrakotta) lahit buldular.

Yaklaşık 170 x 45 santimetre ebatlarında ve 50 santimetre derinliğindeki pişmiş topraktan yapılmış lahitin 12 ayaklı olması dikkat çekti. 

Arkeologlar Lahitin yüzeyin iki metre derinliğinde ortaya çıktığını belirttiler.

The Times of India'dan Yogesh Kabirdoss'un haberine göre; Pallavara tepelerindeki söz konusu alanın yakınlarında 140 yıl önce, İngiliz arkeolog Alexander Rea'nın da yaklaşık 2 bin yıllık bir lahit bulmuştu.

ASI'nın arkeolojik alanı uzun süredir kazmak istediği ancak mülkiyet davaları nedeniyle Madras yüksek mahkemesin geçen yıl aralık ayındaki kararını beklemek zorunda kaldığı ifade edildi.

ASI (Hindistan Arkeolojik Araştırmaları) Chennai müfettiş arkeoloğu Amv Subramanyam; Kil tabut, Pallavaram'da 2 bin yıl önce megalitik bir kültürün varlığını ortaya koymaktadır. Bu keşif, . M.Ö. 3. yüzyılda bölgede göçebe olmayan insanlar yaşadığını gösteriyor ki onlar 12 ayak üzerinde duran keramik bir lahit oluşturacak teknolojiye sahiptiler. ASI olarak lahitin kesin yaşını belirlemek için termolüminesans tarihlendirmesi gerçekleştireceğiz. İncelemeler sonrası daha fazla bilgi elde edebiliriz. Bu arada arkeolojik araşırmalar da sürecek" dedi.

arkeolojikhaber.com