Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Hippias

Hippias kimdir?

 

1. Hippias: MÖ 490. MÖ 527- 510 arasında Atina tiranı.

Peisistratos’un oğlu ve halefidir.

Yönetimi önceleri ılımlıydı. Şairlerin ve zanaatçıların koru­yuculuğunu üstlenmiştir. Atina’nın baykuş tasvirli sikkelerinin basımına ve Atina’daki Zeus Tapınağı’nın inşasına muhtemelen onun döneminde başlan­mıştır.

Atina’nın zenginleşip gelişmesini sağlayan Hippias, kardeşi Hipparkhos’un MÖ 5l4’te öldürülmesi üzerine baskıcı yöntemlere başvurdu. Babası­nın sürgüne gönderdiği Atina’nın aristokrat ailelerinden Alkmaionidler Spar­ta kralı Kleomenes I'in yardımıyla MÖ 510’da Hippias’ı devirdiler. Ailesi ilebirlikte önce Sigeion’a, ardından da İran’a, Dareios I’un sarayına kaçtı.

Pers­lerin MÖ 490’da başlattıkları Yunanistan seferinde onlara rehberlik yaptı, Marathon Çarpışması sırasında Pers birlikleri arasında yer aldı.

 

2. Hippias: MÖ 485-415. Elis’li filozof.

Trotagoras ve Sokrates’in çağdaşı­dır.

Pek çok konuda çalışmıştır: Astronomi, geometri, şiir (Homeros üzerine bir eseri vardır), tarih (şehirlerin kuruluşu ve kahramanların soy kütüğü hak­kında çalışmıştır),.

Pek çok eseri hafızasında tuttuğu söylenir.

Hitabet sanatı ve ikna kabiliyetini öğreten bir sofist olarak büyük miktarda servet edinmiştir.

Platon Protagoras adlı diyalogunda Hippias’ı kibirli ve kendini beğenmiş olarak tasvir eder (Platon’un aynca Büyük Hippiasve Küçük Hip­pias adlı diyalogları da vardır).