Hırvatistan'da 15.000 yıllık kadın figürlü kemik takı bulundu
Hırvatistan’nın Dugi Otok adasındaki Vlakno Mağarası’nda arkeolojik kazı yapan arkeologlar, kadın figürü şeklinde 15.000 yıllık kemikten yapılmış takı buldular.
Dugi Otok adasının orta kısımlarındaki Vlakno Mağarası, Rava adasını gören girişe ve yakınlardaki su kaynağına sahip. Dolayısıyla tarih öncesi çağlarda toplulukların yerleşimi için ideal bir yer.
15 yıldan uzun süredir devam eden Vlakno Mağarası kazılarında yaklaşık beş metre derinliğe kadar ulaşıldı ve 19.500 yıl öncesine kadar ulaşan kültürel tabakalar ortaya çıkarıldı.
Mağarada keşfedilen bulgular arasında, geyikler, yabani atlar ve yaban öküzleri gibi büyük hayvanlar yer alıyor. Bu da Vlakno Mağarası’nda Paleolitik dönemde yaşamış olan insanların ana gıda kaynağının avcılıktan geldiğini gösteriyor.
Mağarada, oldukça ilginç buluntular arasında gösterilen iki kemik zıpkın da dahil olmak üzere sayısız alet ve silah da bulundu. Mezolitik dönemden önce Güneydoğu Avrupa’da zıpkın kullanımına dair çok az derecede kanıt var.
Zadar kentindeki Üniversite’nin Arkeoloji bölümünden Dr. Dario Vujevic, kemikten yapılmış objenin, Hırvatistan’da Paleolitik döneme tarihlenen ilk insan formlu obje olduğunu söylüyor.
Kemikten yapılmış insan biçimindeki figüre, yıllar boyu mağaradaki kazılara katılmış arkeolog Lili'nin ismi verildi.
Lili, Avusturya’da bulunan ünlü Willendorf venüsü gibi belirgin fiziksel özelliklere sahip olmamamasına rağmen, bulunan bu tür objeler kadın figürler olarak tanımlanıyor ve ‘Paleolitik Venüs’ kategorisine giriyor.
Vujevic, daha önce buna benzer örneklerin Çek Cumhuriyeti’ndeki Dolni Vestovice’de ve Rusya’daki Mal’ta bulunduğunu söylüyor.
Erman Ertuğrul - arkeofili.com (Zadarski)