Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Histiaios

Histiaios kimdir?

 

Histiaios: MÖ 493.  Pers kralı Dareios I’a bağımlı Miletos tiranı.

Darei­os ile birlikte katıldığı Trakya seferindeki yararlılıkları yüzünden kraldan Trakya’daki Myrkinos kentini aldı. Bu şekilde egemenlik alanını genişletme­si Pers soylular tehdit olarak algılanınca Dareios onu danışmanı olarak Su­sa’ya götürdü. Yerine vekil olarak bıraktığı Aristagoras’un Ionia Ayaklanmasını başlatmasını yurduna geri dönüş fırsatı olarak kullandı ve Dareios’tan is­yanı bastırıp geri dönmek için izin kopardı.

Miletos’a geldi fakat orada barı­namadı. Bir süre Khios’u denetim altında tuttu, daha sonra Kuzeybatı Ana­dolu’da Atarneus’ta Pers birlikleri tarafından yakalandı, Dareios tarafından affedilmesi ihtimali başgösterince Sardeis’te satrap Artaphernes tarafından öldürtüldü.

Ölümünden sonra yaşananları Heredotos şöyle anlatır: “...kafa­sını kesip mumyaladılar ve Susa’ya, kral Dareios’a gönderdiler. Dareios onu kendisine canlı göndermedikleri için onları azarladı; Histiaios’un başını yıkat­tı, kefene sardı ve şanına layık biçimde, sanki kendisine ve Perslere büyük hizmetlerde bulunmuş bir adammış gibi gömdürttü.”