Hitit Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi dünyasını Çorum'da buluşturdu
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümünün organize ettiği Antropoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi Sempozyumu başladı.
Onur Kurulu'nda Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Belediye Başkanı Zeki Gül'ün yer aldığı sempozyumunun ANARSAN 2018'in (Antropoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi Sempozyumu) açılışı bugün 09.30'da Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda gerçekleşti.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, yaptığı konuşmada, genç bir üniversite olduklarını ve her geçen yıl büyümeye ve gelişmeye devam ettiklerini söyledi.
Üniversiteyi yalnızca nicelik olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da büyütmeyi hedeflediklerini belirten Baykam, "Bilimsellik açısından dünyada yer edinebilmek amacıyla gerek yayınlar, gerek sıralamalardaki ilerlemelerimizle gerçekten görünür hale geldik. Yapılan bu tür etkinlikler de gelişimimizin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. İlginin fazla olması da bizi memnun ediyor." dedi.
Sempozyumun konusunun da oldukça geniş ve güzel olduğunu aktaran Baykam, "Sanat tarihi, arkeoloji, antropoloji bilimleri arasında multidisipliner bir yaklaşım sergileniyor. Geçmişten günümüze ciddi bir bilgi akışı var. Bu anlamda gerçekten güzel bilgilerin ortaya koyulacağı bir sempozyum olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler de Türkiye'de ilk kez sanat tarihi, arkeoloji ve antropoloji bilimleri arasında disiplinlerarası bir sempozyum gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Sempozyumun açılış töreninde ayrıca Hitit uygarlığına ait bir enstrüman olduğu kabul edilen gitar dinletisi gerçekleştirildi.
Düzenleme Kurulu'nda Asuman Çırak, Ayşegül Şarbak, Ersin Çelikbaş, Esra Keskin, Mustafa Tolga Çırak, Ömer Faruk Akmeşe, Özlem Sir Gavaz, Şahin Yıldırım ve Vahdet Özkocak'ın yer aldığı sempozyumda iki gün içerisinde çeşitli konularda MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda 12 ve Prof. Dr. Ahmet Samsunlu dersliğinde ise 6 olmak üzere toplam 18 oturum gerçekleştirilecek.
Amacı; Antropoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanlarında disiplinler arası çalışma anlayışına sahip bilim insanlarının biraraya gelerek çalışmaları ve alanlarındaki son gelişmeleri hakkında fikir alışverişi yapabileceği ortam oluşturmak olarak açıklanan sempozyumda şu konularda bildirimler sunuluyor.
ANTROPOLOJİ: Paleoantropoloji, Fiziki Antropoloji, Sosyal Antropoloji, Adli Antropoloji, Paleontoloji, Geometrik Morfometri, Anatomi, Biyoloji, Genetik ve Antik DNA.
ARKEOLOJİ: Prehistorya, Protohistorya, Klasik Arkeoloji, Arkeometri, Anadolu Arkeolojisi, Zooarkeoloji, Arkeobotani, Etnoarkeoloji, Nümismatikve Müzecilik;
SANAT TARİHİ: Prehistorik Sanat, Anadolu Öncesi Türk Sanatı, Anadolu Selçuklu Sanatı, Osmanlı İmp. Sanatı, Bizans Sanatı, Türk-İslam Sanatı, Avrupa Sanatı ve Modern Sanat"
Sempozyumun yarın saat 17.00'de sona erecek.