Hollanda'daki İskit Hazinelerinin temyiz davası yaklaşıyor
Kırım'daki 5 ayrı müzeye ait 2 bini aşkın İskit mücevheri, Hollanda'nın Allard Pearson müzesinde sergilenirken Rusya Kırım'ı işgal edince, tarihi miras ortada kaldı. Rusya tarihi hazinenin Ukrayna'ya iadesini istiyor, Hollanda ise mahkeme kararını bekliyor. Yalnız İskit Prensesinin hazinesi de karar bekleyen eserler arasında.
Hayli zengin mücevherlerle dolu İskit mezarlarından genellikle birden fazla insan iskeleti çıkar. Ancak Kırım'ın Alma bölgeindeki Ust-Alminsky sahasında açılan mezarda bir İskit prensesi tek başına gömülmüş olarak bulunmuştu.
***
Öbür dünya hayatı için süslenmiş İskit prensesinin mezarında, altından yapılmış defne yapraklarından oluşan tacının yanı sıra, küpeler, kolye ve bilezikler dahil olmak üzere 140 adet mücevher vardı. Arkeologların en çok ilgisini çeken altın buluntusu ile göğsüne düşmüş halde bulunan göz plakalarıydı... Mezarın yakınlarında bir akik taşından kaşı bulunan diğeri Eros figürlü iki yüzük de bulunmuştu.
Bu muhteşem mezar koleksiyonu da şu anda gelecek hafta verilecek mahkeme kararını bekleyen mücevherler arasında.
Mücevherler, Rusya, Kırım'ı ilhak ettiği sırada Hollanda'da sergileniyordu.
Kırım'daki 5 ayrı müzeye ait 2 bini aşkın İskit mücevheri, Hollanda'nın Allard Pearson müzesinde sergilenirken Rusya Kırım'ı işgal edince, tarihi miras ortada kalmıştı. Rusya tarihi hazinenin Ukrayna'ya iadesini isterken, Hollandalı müzeciler mahkeme kararını bekliyor. Yalnız İskit Prensesinin hazinesi de karar bekleyen eserler arasında.
Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesi’ne götürülen koleksiyonda 2 bin parça yer alıyor
Rus siyasetçi Ruslan Balbek: "Bir eşsiz defne çelengi, altın amfora ve yüzükler eşsiz" diyor.
İskit altını koleksiyonu, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden önce Şubat ayının başında Kırım'daki müzelerden Amsterdam’da Allard Pearson müzesinde sergilenmek üzere Hollanda’ya gönderilmişti. Sergi, 4’ü Kırım biri Kiev müzesi olmak üzere 5 müzenin koleksiyonlarından oluşuyordu. Hollanda’nın Kırım’ın Rusya’ya ilhakını tanımaması nedeniyle serginin Ağustos 2014’te kapatılmasından sonra eşyaların kime gönderileceği sorunu meydana geldi. Kırım’ı işgal edilen Rus yönetim ve Ukrayna yönetimi arasındaki İskit altınları ile ilgili dava 2015 yılının Ocak ayında mahkemede incelenmeye başladı.
Amsterdam Mahkemesi, 2015 yılı Aralık ayında Kırım’ın dört müzesinden sergilenmek üzere Hollanda’ya taşınan değeri 1.5 milyon doları aşkın İskit Altını Koleksiyonu’nu Ukrayna’ya verme kararı almıştı. Ancak karara rağmen Hollanda müzeleri mücevherleri iade etmemiş ve temyiz davası açmıştı.
Temyiz mahkemesi duruşması gelecek hafta Amsterdam'da yapılacak.
arkeolojikhaber.com