Hollanda'nın ilk camisi müze oldu ve Hollanda kültürel mirası statüsü kazandı
Hollanda Diyanet Vakfı Almelo Yunus Emre Camisi, kültürel miras ve müze statüsü kazandı ve ülkenin tarihi ibadethanelerini tanıtan Hollanda'nın En Büyük Müzesi (Grootste museum van Nederland) oluşumuna dahil edildi.
HDV Almelo Yunus Emre Camisi'nin kültürel miras ve müze statüsü kazanmasını sağlayan imzalar 1 Temmuz Cumartesi günü Yunus Emre Camii Başkanı Şengün Türkeri, Hollanda'nın En Büyük Müzesi Müdürü Marieke van Schijndel ve Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) Genel Sekreteri Recep Ayaz tarafından atıldı. Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Almelo Belediye Başkanı Arjen Gerritsen de hazır bulunduğu törende yağmurlu havaya rağmen çok sayıda vatandaş da katıldı. Kapı vinyetinin teslim edilmesinin ardından minareye pankart asılarak müzenin resmi açılışı yapıldı.
nhaber.nl sitesinin haberine göre; Hollanda’nın en eski Türk camisi HDV Almelo Yunus Emre, 1 Temmuz Cumartesi gününden itibaren resmi olarak Hollanda kültürel mirasına dahil edildi. HDV Almelo Yunus Emre Müzesi, Hollanda'daki ibadethanelerin ve tarihi mirasının daha iyi bilinmesini, ülkeyi ziyaret edenler ve halk tarafından daha erişilebilir olmasını sağlamak için oluşturulmuş ulusal proje Hollanda'nın En Büyük Müzesi (Grootste museum van Nederland) oluşumunda yerini aldı. 2017 yılından bu yana hizmet veren Hollanda'nın En Büyük Müzesi projesinde 15 kilise ve sinagog yer alırken, Almelo'daki Yunus Emre mabedi, projeye dahil edilen ilk cami oldu.
Yunus Emre Camisi Anadolu’daki camilerden ilham alan kubbeli ve minareli mimarisiyle 1974 yılında Hollanda'da açılan ilk cami oldu. Projesi Hollandalı Mimar Gerrit Pelgrum tarafından çizilen cami Hollandalı Türklerin bağışları ile inşa edilmişti.
Tarihi Caminin müze statüsü kazanması için cumartesi günü Almelo'da düzenlenen imza törenine Yunus Emre Camii Başkanı Şengün Türkeri, Hollanda'nın En Büyük Müzesi Müdürü Marieke van Schijndel ve Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) Genel Sekreteri Recep Ayaz Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Selçuk Ünal, Almelo Belediye Başkan Arjen Gerritsen'in yanı sıra T.C Deventer Başkonsolosu M. Hakan Cengiz, Lahey Din Hizmetleri Muşavir Vekili Rotterdam Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Muhammed Emin Altın, Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Hüsnü Özmen, HDV Y.K Muhasibi Erkan Karagöz, Almelo Belediyesi’nden Encümen Azaları, Araştırmacı Yazar Eric Roose, Mimar Sedat Yılbırt, Almelo Yunus Emre Camisi’nin eski mimarı Gerrit Pelgrum’un kızı Mimar İngrid Pelgrum ve vatandaşlar katıldı.
İmza törenin sunuculuğunu Muhammed Uluşan ve Didem Kılıç Kırtaş yaptı.
Hollanda Diyanet Vakfı Almelo Yunus Emre Camii Din Görevlisi Muzaffer Çakır, tören açılışında Kuran’ı Kerim’den El-Nisa Suresini okudu. Ardından hayır duaları edildi.
HDV Almelo Yunus Emre Camii'nin müze statüsü kazanmasını sağlayan törene katılan T.C. Lahey Büyükelçisi (Ambassade van de Republiek Türkiye in Den Haag) Selçuk Ünal, Hollanda Büyük Müzeler Müdürü Marieke van Schijndel ile görüştükten sonra kentte yapımı devam eden yeni cami projesi inşaatında incelemelerde bulundu.
Büyükelçi Ünal törende yaptığı konuşmada "Yunus Emre, tarihimizde humanizmin ve hoşgörünün temsilcisidir. Almelo kentindeki Yunus Emre Camisi de kuruluşundan bugüne bu anlayışı yansıtmaktadır. Bu cami projesinde emeği geçen ve 50 yıl sonra bugüne ulaştıran herkese teşekkür ederiz. Yunus Emre Camisi'nin, Grootse Museum van Nederland ve Museum Catharijneconvent birliğine katılan ilk cami olmasından gurur duyuyoruz, tebrik ediyoruz!" dedi.