Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Homeros'un Odyssey destanı yazılı 1800 yıllık tablet bulundu

Homeros'un ünlü destanı Odyssey'in en eski yazılı kaydı olduğuna inanılan 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kil tablet, Olympia Antik Kenti’ndeki arkeoloji çalışmaları sırasında keşfedildi.

 

Arkeologlar , Yunanistan’ın başkenti Atina'da bulunan Olympia Antik Kenti’ndeki Zeus Tapınağı yanında, antik dönemin ünlü destan yazarı yazar Homeros’a ait olduğu kabul edilen Odysseia destanına ait dizelerin bulunduğu kil tablet keşfettiler.

Yunan Arkeoloji Hizmetleri ile Alman Arkeoloji Enstitüsü 'nün işbirliği içinde, üç yıllık yüzey araştırmaları sonrasında başlattığı kazılarda ortaya çıkan tablette Odysseia Destanı'ndan 13 dizelik bir bölüm yer alıyor. Dizeler Ulysses'in kendi ülkesi Ithaca'ya dönüşünü anlatan bölümden..

Kil tabletin bulunduğu tabakanın 3. yüzyıla ait olmasından dolayı tabletin de Roma dönemine denk gelen üçüncü yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Ancak kil levhanın gerçekten üçüncü yüzyıla ait olup olmadığı laboratuvar analizinden sonra kesinlik kazanacak.



Yunan Kültür bakanlığı, tabletin gerçekten 3. yüzyıla ait olması halinde, Homeros’un ünlü eserinin keşfedilen en eski yazılı kaydının bulunduğunu ve  keşfin arkeoloji kadar edebiyat ve sanat adına da büyük keşif olafuğuna dikkat çekiyorlar.

MÖ 8. yüzyılda sözlü edebiyat eseri olarak doğan ve Homeros’a atfedilen epik şiirin bazı parçaları, Hıristiyanlık döneminde parşömen üzerine yazılmış olarak Mısır’da blunmuştu. 12.000 satırlık uzun şiir, Truva savaşına katıldıktan sonra ,evine dönmeye çalışan Ithaca kralı Odysseus’un 10 yıl süren öyküsünü anlatıyor.

arkeolojikhaber.com