Homo Sapiens Afrika'dan sanılandan erken çıkmış olabilir
Hindistan'da henüz 10 bin yıldan daha eski insan iskeleti bulunamadı. Ancak taş aletler, şimdiye kadar 125 bin yıl önce Hindistan'a ulaştığı tahmin edilen ilk insanların Afrika'dan daha da erken çıkmış olabileceğine delil sayılıyor.
Hindistan'da bulunan çok eski ve çok gelişmiş araçlar merak ettiriyor: Onları kim yaptı?
Güney Hindistan'ın Attirampakkam bölgesinde yaklaşık milyon yıllık dönemi kapsayan binlerce taş alet bulundu.
Arkeolojik bulguları gerçekleştiren Sharma Miras Eğitim Merkezi arkeologu Shanti Pappu liderliğindeki araştırmacılar, sahada hiçbir insan ya da insansı kalıntısı bulunmadığından araçları kimin hazırladığını tahmin edemiyor.
En eski araçlar, ilk insansılar tarafından yapılmış olduğu düşünülen kütleli Acheulean el baltaları.
Ok ve mızraklara takılmış olabilecek taş silah uçları da bölgede ele geçirildi. Ok ve mızrak ucu olabilecek parçaların Levallois kültüre ait olduğu düşünülüyor. 385.000 ila 172.000 yıl öncesine tarihlenen araçlar, soyut düşünme ve planlama kabiliyetiyle ilişkili.
Daha önce, Levallois araçlarının yaklaşık 100.000 yıl önce Homo Sapiensler tarafından Hindistan'da yapıldığı düşünülmüştü.
Ancak Hindistan'da bulunan taştan aletler üzerinde yapılan incelemeler, insanoğlunun sanıldığından çok daha erken tarihlerde Afrika kıtasından yeryüzüne dağılmış olabileceğini tahmin ettiriyor.
"İlk insan ne zaman Afrika'dan göç etti?" sorusuna cevap arayan antropolog ve arkeologlar; arkeolojik bulgular ilk insanın çok daha erken dönemde Afrika'dan dünyaya yayılmış olabileceğini gösteriyor.
Hint ve Fransız bilim insanları Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki arkeolojik kazı bölgesinde bulunan 7 bin 200'ün üzerindeki taşın 172 bin ila 385 bin yıl önce yapılmış olabileceği görüşünde. Uzmanlar tarafından yapılan son keşiflerin insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirebileceği iddia ediyorlar.
Nature dergisinde Kumar Akhilesh, Shanti Pappu, Haresh M. Rajapara, Yanni Gunnell, Anil D. Shukla & Ashok K. Singhvi imzaları ile yayınlanan "Early Middle Palaeolithic culture in India around 385–172 ka reframes Out of Africa models" (Hindistan'da 385-172 ka evresindeki Erken Orta Paleolitik Kültür, Afrika dışı modelleri yeniden şekillendiriyor) başlıklı makalede, göçün çok daha erken başladığı veya Hindistan'ın orta Paleolitik çağda geçirdiği gelişmede yerel etkilerin rol oynamış olabileceği noktasından yola çıkarak, Hindistan'da insan fosili bulunmadığından, çok eskilere dayanan taş aletlerin insan benzeri türler tarafından da yapılmış olabileceği belirtiliyor.
Homo Sapiens adı verilen ilk insanların 300 bin yıl önce Afrika kıtasından bütün dünyaya yayıldıkları tahmin edilmekle birlikte göçün ne zaman ve hangi yollardan yapıldığına dair görüş ayrılıkları bulunuyor.
İsrail'de bulunan çene kemiği Afrika'dan çıkışın 180 bin yıl öncesine dayandığı tezini güçlendirmiş olsa da Nature dergisinde yayımlanan araştırma, göçün çok daha erken başlamış olabileceğini ortaya çıkardı. Arkeoloji uzmanları buldukları taştan aletlerin düşünme yetisine sahip ellerden çıkmış olması gerektiğini ve 400 bin yıl öncesine dayanan aletlerden çok daha kullanışlı olduğunu belirtiyor.
Homo Sapiens'in ataları olduğu varsayılan ve 'Hominin' olarak adlandırılan insansılar, bundan 1 milyon 750 bin yıl önce ağır taş alet yapabiliyorlardı. Afrika ve Avrupa'daki ilk insan neslinin bundan 300 ila 400 bin yıl önce yaptığı mızrak uçları bulunmuştu.
Araştırmacılar, şimdiye kadar 125 bin yıl önce Hindistan'a ulaştığı tahmin edilen ilk insanların Afrika'dan göçün başladığı dönemde de Hindistan'da yaşadığını belirtiyorlar.
arkeolojikhaber.com