Anasayfa / Aktüel

Hüseyin Özdilek: Mudanya'daki AVM tartışmaları beni üzüyor

Myrleia Antik Kenti arkeolojik alanında inşa edilen AVM'ye tepkiler sürüyor. AVM'nin sahibi Hüseyin Özdilek, kamuoyunda antik kent kalıntısı üzerine AVM duyarlılığına dair açıklamalarda bulunarak, AVM'nin herşeyinin yasal olduğunu söylüyor.

 

Olay gazetesinden Ahmet Emin Yılmaz'ın röportajı:

Mudanya’nın girişinde, balıkçıların olduğu yarımadaya inen yolun başında KİPA olarak inşaatı başlayan, fakat Özdilek tarafından satın alınan alışveriş merkezi, Myrleia Antik Kenti kalıntıları üzerine yapıldığı için zaman zaman kamuoyu gündemine geliyor.

Son olarak İmar Barışı başvurusu yapılmasıyla tartışmalar alevlendi.

İlk anda…

Mudanya Belediyesi cephesinden yapılan sert açıklamalardan “antik kent üstüne kaçak alışveriş yapılmış, belediye engelliyor” izlenimi doğuyor.

Buna karşın, KİPA’dan yapıyı satın alan ve Bursa’dan Türkiye’ye açılan bir AVM markası haline gelen Özdilek'in sahibi Hüseyin Özdilek bugüne kadar hiç konuşmadı.

“Nedir bu sorun?” dediğimizde, anlatmaya en başından başladı:

“20 Haziran 2012’de Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü karar vermiş. Altında kurul başkanı olarak Prof. Dr. Nurettin Aslan’ın, kurul üyelerinin, Büyükşehir ve Mudanya belediyeleri temsilcilerinin, Müze Müdürü’nün imzası var. Burası üçüncü derecede SİT. O nedenle izin verilip koruma planlı proje onaylanmış, Mudanya Belediyesi ruhsatı vermiş, bina yapılmış. Antik kalıntılar korumaya alınmış, her türlü donanım da konmuş.”

Her şey resmi ve yasal, hiçbir eksiğimiz yok

“Mudanya Belediyesi değişince mahkemeye başvurmuşlar ve KİPA aleyhine karar çıkmış. Dosya Yargıtay aşamasındayken biz satın aldık.”

Şu nokta kritik: “Yargıtay, binanın üçüncü derece SİT kurallarına göre yapılıp yapılmadığı tespiti için kararı bozup geri gönderdiği yerel mahkeme bilirkişi atadı ve üçüncü derece SİT’e uygun yapıldığı kararı verdi. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay, bilirkişi arasında arkeolog olmadığı gerekçesiyle usulden bozdu. Yerel mahkemeye arkeolog ilave edin diyor. Kültür Bakanlığı da bu karara itiraz ediyor. Şimdi bu süreç devam ediyor. İdare Mahkemesi bilirkişiler arasına arkeolog ekleyip yeniden karar alacak.”

Ardından da imar barışı başvurusunu açıkladı:

“Mahkeme süreci devam ederken devlet vatandaşıyla uzlaşmak için imar affı çıkardı. Davalardan vazgeçilmesini istiyor. Yıkım kararı ya da para cezası olsa bile işletme ruhsatı vereceğini söylüyor. Her şey resmi ve yasal, hiçbir eksiğimiz yok. Fakat sanki orada kaçak bina yapmışız gibi bir algı oluştu. Oysa gerçek öyle değil. Bu da beni üzüyor.”

Eğer kamulaştırırlarsa biz de ‘Şeriat’ın kestiği parmak acımaz’ der otururuz.”

Mudanya’daki Myrleia Antik Kenti kalıntıları üstüne inşa edildiği için tartışılan alışveriş merkeziyle ilgili olarak ilk kez konuşan Hüseyin Özdilek’e gelinen noktada Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yaptığı “kamulaştırırız” açıklamasını anımsattık.

Şunu söyledi:

“Belediyenin böyle bir yetkisi elbette var. Bizim binanın 7 milyon Dolar’a yakın maliyeti var. Eğer kamulaştırırlarsa biz de ‘Şeriat’ın kestiği parmak acımaz’ der otururuz.”

“SİT bölgelerinde yapılanların örnekleri var”

Hüseyin Özdilek’e, kamuoyunda oluşan antik kent kalıntısı üzerine AVM duyarlılığını anımsatınca şunu söyledi:

“Birinci, ikinci, üçüncü derece SİT alanları var. Bizim yer üçüncü derece. Birinci derecede bile su basması seviyesi geçilmişse o inşaat devam ediyor. Side’de belediye Roma kalıntıları üzerine disko yapılmasına izin vermiş. Bodrum’da market, Antakya ve İstanbul’da otel var. Roma’da bile örneği var. Üstelik bizim her şeyimiz yasal.”

Kaynak: Tartışılan AVM için Özdilek ilk kez konuştu: Kaçak bir şey yok - Ahmet Emin Yılmaz