Anasayfa / Arkeoloji / Asya

İç Moğolistan'da 2 bin yıldan daha eski 99 mezar bulundu

Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Jungar Banner arkeoloji kazılarında Savaşan Devletler Dönemi ve Batı Han Hanedanlığı döneminden kalma çoğu tabutsuz gömülmüş 99 antik mezar bulunmuştur. Mezarlardan yaklaşık 30 tanesinde inan kemiklerinin yanında hayvan iskeletleri bulundu.

 

Bölgesel Kültürel Miras Ve arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Jungar Banner'da Savaşan Devletler Dönemi (M.Ö. 475-221) ile Batı Han Hanedanlığı (M.Ö 202) dönemlerine tarihlenen 99 mezar ve bir kurban çukuru keşfetti.

Değişik ebatlardaki mezarlardaki cesetlerin çoğu tabutsuz şekilde gömülmüş olarak bulundu. Mezarlardan en büyüğü yaklaşık beş metre uzunluğunda, üç metre genişliğinde ve üç metre yüksekliğinde iken en küçüğü ise ancak bir insan vücudunun sığabileceği büyüklükteydi.

Mezarların yaklaşık üçte birinde keçi, sığır ve köpek gibi hayvanlara ait iskeletler bulundu.

Arkeologlara göre, hayvanların mezar hediyesi olarak gömülmesi Savaşan Devletler Dönemi'nde Çin Seddi boyunca uygukanan bir cenaze ritüeliydi. O yıllarda Çin Seddi Kuzey Çin'in ortasından geçiyordu.   Mezarlarda aynı zamanlarda Savaşan Devletler dönemine tarihlenen seramik su ısıtıcıları ile Batı Han Hanedanlığı döneminden kalma 10 bronz devlet mühürü ve mutfak eşyaları da bulundu.   Arkeoloji ekibinin başkanı Hu Chunbai, "Bulgular mezarların bulunduğu bölgenin, Batı Han Hanedanlığının döneminde merkezi hükümetin kontrolü altında olduğunu gösteriyor." dedi.   arkeolojikhaber.com