Anasayfa / Arkeoloji / Asya

İç Moğolistan'da 8 bin yıllık köy bulundu

Paleolitik çağ kalıntıları bulunan köyde 13 ev ve binden fazla eşya gün ışığına çıkarıldı

 

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde 8 bin yıllık köy bulundu.

Şinhua ajansının haberine göre, İç Moğolistan'ın Huade ilçesindeki Simaoguo bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 30 bin metrekarelik alanda dikdörtgen şeklinde yere kazılarak yapılmış 13 ev ortaya çıkarıldı.

Kazılarda evlerin haricinde çoğunluğunu taş balta ve küreklerin oluşturduğu bin 300’den fazla eşya çıkarıldı. Eşyaların Neolitik ve Paleolitik çağ arasında yaşadığı tahmin edilen Yümin medeniyetine ait eserlerle benzerlik taşıdığı kaydedildi.

Kazıyı yapan ekibin lideri Hu Şiaonong, söz konusu dönemde taştan ve hayvan kemiklerinden yaptıkları aletleri kullanan insanların avcılık ve toplayıcılıkla yaşadıklarını söyledi.

Yümin medeniyetine ait ilk bulgular, 2014'te yine İç Moğolistan’da gün yüzüne çıkarılmıştı.

Çin'in Şaanşi eyaletinin Şian kentinde geçen ay yapılan kazılarda da dikdörtgen biçiminde, zeminleri ve duvarları tuğladan inşa edilen üç banyo bulunmuş, banyoların yapılarının ve drenaj sistemlerinin bozulmadan günümüze kadar ulaştığı kaydedilmişti. Banyoların Savaşan Devletler döneminde (MÖ 475-221) hüküm süren Qin hükümdarlığının kraliyet ailesine ait olduğu tahmin ediliyor.

 Fuat Kabakçı- AA