Iğdır'da tarihi hamamın restorasyonu göçü önlemek isteyen köylülere umut oldu
Iğdır'ın Aralık ilçesindeki Ortaköy köyü sakinleri, köyden büyükşehirlere yaşanan göçün önüne geçmek amacıyla köyde yer alan Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hamamı olan tarihi Ortaköy Hamamı'nın restore edilip turizm kazandırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurdu
IĞDIR: Iğdır'ın Aralık ilçesindeki Ortaköy köyü sakinleri, köyden büyükşehirlere yaşanan göçün önüne geçmek amacıyla köyde bulunan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hamamı olan tarihi Ortaköy Hamamı'nın restore edilip turizm kazandırılması amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yaptı.
Türkiye'nin Nahçıvan-Ermenistan ve İran sınırı olan Aralık ilçesine bağlı Ortaköy'deki tarihi hamam, geçiş noktası üzerinde bulunması nedeniyle birçok toplumun izlerini taşıyor.
Günümüzde özel bir mülkiyet üzerinde bulunan, 1890'da yapıldığı ve o dönemlerin meşhur hamamlarından olduğu bilinen Ortaköy Hamamı'nın turizme kazandırılması için Ortaköy köyü sakinleri adeta seferber oldu.
Hamamın restore edilmesiyle köyün kaderinin değişeceğine inanan ihtiyar heyeti bir araya gelerek imza toplayıp dilekçe yazarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurdu.
Köy sakinleri, iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle yöreden ülkenin batısına yaşanan göçün, hamamın turizme kazandırılmasıyla önüne geçmek istiyor.
Ortaköy Muhtarı Tanrıverdi Gündoğdu, hamamın restore edilmesi halinde yöredeki turizmin ve bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Tarihi hamamın restore edilmemiş haliyle bile birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ettiğini belirten Gündoğdu, "Bu hamam bize atalarımızdan, dedelerimizden kalmış bir eserdir. Şu an tahrip edilmiş, onarılması gerekiyor. Her şeyden önce köyün göçünün önlenmesi için onarılması bizim için çok önemlidir." dedi.
Gündoğdu, hamamın kaderine terk edilmeden önce Iğdır ve çevre illerden gelen turistlerce ziyaret edildiğini anlatarak, "Köyde yaşanan işsizlik sorunlarından dolayı göç olunca hamam da kaderine terk edildi. Şimdi koruma altına almak istiyoruz ama tahrip olduğu için yapamıyoruz. Eğer devletimiz tarafından onarılıp yapılırsa hamamı koruma altına alacağız. Bu köyden İstanbul'a, İzmir'e ve Iğdır kent merkezine göçen evler var. Bu köy tarihi bir köydür, yörenin en büyük köyüydü ama şimdi en küçük köyü oldu." diye konuştu.
Köy sakinlerinden İsmail Aras, hamamın turizme kazandırılmasının ardından köyden yaşanan göçün önüne geçileceğini söyledi.
Aras, geçmişte hamama gelen turistlerin yörede konakladığına işaret ederek, "Geçmişte hamam faaliyet gösterdiği zamanlarda çevreden insanlar gelip hem konaklayıp hem de hamamı kullanıyordu. Hamam tekrar faaliyete geçerse şu anda göç veren köyümüz göç alan köy durumuna gelecek, giden evler ve aileler belki geri dönecek. Çünkü Ortaköy'ü canlı tutan bu hamamdı. Bu nedenle inanıyoruz ki hamamın restore edilip yeniden hayat bulması köyümüzün hayat bulması anlamına geliyor." diye konuştu.
Verilecek karara göre çalışma yapabileceğiz
Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, Doğu Anadolu'nun en büyük hamamı olan Ortaköy hamamının mimarisi ve bulunduğu konumu nedeniyle ilgi çekici olduğunu söyledi.
Hamamın Osmanlı döneminin havasını taşıdığını anlatan Engindeniz, "Hamam, 1800'lü yılların sonlarına doğru yapılmıştır. Hamam, tam uç noktada ve üç ülkeye sınırımızda bulunuyor. Dolayısıyla bu hamamda birçok medeniyetin izlerini görmemiz mümkündür." dedi.
Engindeniz, Ortaköy Hamamı'nın bölgeye kazandırılması gereken ender eserlerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu tarihi hamam bulunduğu yerleşim yerinde uzun yıllar hizmet vermiştir. Çok farklı bir mimarisi ve iç dizaynı söz konusudur. Bu hamam günümüzde şahıs arazisinde ve tüzel kişiliğe ait olduğundan muhtarlığın restorasyon talebi oldu. Talep yazısını Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderdik, verilecek karara göre çalışma yapabileceğiz."
AA Bülent Mavzer