Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

ilos

ilos nedir?

 

ilos: Troya kral soyunda bu ada iki kez rastlanmaktadır.

1. Dardanos'un üç çocuğundan biridir, ama döl bırakmadan ölür.

2. Tros'la Kallirhoe'nin oğlu, İlyon yani Troya şehrinin kurucusu ve Priamos'un dedesidir.

İlos'un Laomedon adlı oğlundan başka Themisthe adında bir de kızı olur, bu kız kendi amca oğlu Kapys'le evlenip Ankhises'i doğurur, böylece İlos Troya kral soyunun hem Hektor kolu, hem de Aineias kolunun atasıdır.

İlos'un Troya şehrini kurması şöyle anlatılır: Troas bölgesinden olan İlos günün birinde Phrygia'da ora kralının düzenlediği bir yarışmaya katılır, birinci gelir ve ödül olarak kız ve erkek elli köle ile yurduna döner, ama kral ona bir de kara benekli bir inek verir ve bilicilerin sözüne uyarak, ineğin ardından gidip duracağı yerde bir şehir kurmasını  bildirir. İnek kuzeye doğru yol alır ve Ate tepesi denilen bir tepenin üstünde durur. Zeus tarafından atılınca Gaflet tanrıçanın düştüğü tepedir bu. İlos orada bir şehir kurup ona adını verir. Sonradan Troya adını da alacak olan İlyon Skamandros'la Simoeis ırmaklarının arasındaki ovada olup, daha önce Dardanos'un İda dağının eteğinde kurduğu Dardania'dan pek uzak değildir. Bir süre sonra İlos tanrı Zeus'tan girişiminin uğurlu olup olmayacağını gösteren bir işmar diler, Zeus da gökten Palladion'u indirir İlyon üzerine. Palladion, tanrıça Pallas Athena'nın, sag elinde kargı, sol elinde öreke tutan dev boylu heykelidir.

İlos heykelin düştüğü yere Athena tapınağını kurar. Başka bir efsaneye göre, İlos şehrin tapınağını kurmaktadır ki, gökten düşen Palladion yapının açık çatısından içeri girip yerini alır. Daha başka bir efsane de İlos'un bir yangın sırasında Palladion'u alıp kurtardığını, ama tanrıçanın yüzünü gördüğü için de kör olduğunu anlatır.

Athena yakarmalarına yumuşamış da İlos'un gözlerini sonradan açmış. Bir efsaneye göre İlos, oğlu Ganymedes'in Olympos'a kaçırılmasından sorumlu olan Tantalos'la Pelops'u Anadolu'dan kovmuş.